Netherlands

NS schrapt kerstpakket: bespaart 'tonnen', maar personeel boos

'Schijt aan voetvolk'

1 minuut geleden Aangepast: 42 seconden geleden

Een medewerker van NS. Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van

De medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen krijgen dit jaar geen traditioneel eindejaarsgeschenk. De NS bespaart daarmee 'enkele tonnen', blijkt uit een interne memo die vandaag onder het personeel is verspreid.

De NS mag dan geld besparen met het schrappen van het kerstpakket, aan sympathie onder de medewerkers wint het bedrijf niets. "Uit zo'n bericht blijkt dat de directie het empathisch vermogen heeft van een koelkast", reageert vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor. "Het zal vast niet de intentie zijn geweest, maar hiermee zeg je dat je schijt hebt aan het 'voetvolk'."

'Financiële uitdaging'

Met het schrappen van het traditionele eindejaarsgeschenk breekt het bedrijf met een oude traditie, staat in het interne bericht van NS. "En dat is jammer. Het zal je niet verbazen dat de financiële uitdaging waar NS voor staat de reden is om dit gebaar op te schorten."

Het gaat niet zozeer om de inhoud van het pakket, maar om de toon in de communicatie. "Het gaat om mensen die Nederland bereikbaar hebben gehouden in de coronacrisis, vaak in contact hebben gestaan met reizigers en daarmee potentieel besmettingsgevaar hebben doorstaan. Die verdienen respect en waardering, die scheep je niet af met zo'n bericht", gaat Janssen verder.

Sombere vooruitzichten

De NS heeft, net als veel andere vervoerders, te maken met een moeilijk jaar en sombere vooruitzichten. Door de coronacrisis zijn er dit jaar veel minder reizigers en dat blijft de komende jaren zo. Het ov-bedrijf denkt pas in 2024 weer op het reizigersniveau van voor corona te zitten.

Miniatuurvoorbeeld

Door corona

NS vraagt reizigers om vanaf vandaag treinrit vooraf te registreren

Een reorganisatie lijkt onafwendbaar. Het is daarover al onrustig onder het personeel, weet Janssen. In de communicatie had NS deze stap anders moeten brengen, vindt hij.

Goedkoper eindejaarsgeschenk

"En dan gaat het om een paar ton. Dat is veel geld, maar voor een bedrijf als NS is dat - ook nu - niks. Ieder uur kost een paar ton voor de NS. Dat is totaal geen issue", aldus de vakbondsman.

Een woordvoerder van NS laat weten dat er wel een alternatief, goedkoper eindejaarsgeschenk komt. "Maar in een andere vorm dan wat onze medewerkers van voorgaande jaren gewend zijn. Juist in dit turbulente jaar willen we waardering uitspreken naar collega's." Hoeveel het eindejaarsgeschenk waard is kon de woordvoerder niet zeggen.

Football news:

Ramos speelde op pijnstillers met atletische als gevolg van knieproblemen
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op vrijdag 7 maart plaatsvinden. De waarnemend President van Barcelona, Carles Tuskets, heeft een bijeenkomst georganiseerd. Het werd bijgewoond door drie kandidaten voor het presidentschap van de club: Joan Laporta, Victor Font en Tony Freixa. Op 7 maart waren voorbereidende verkiezingen gepland. Tijdens de bijeenkomst analyseerden we verschillende voorstellen, maar stopten op deze datum. Alles zal afhangen van de situatie met de pandemie. Eerder werd bekend dat de verkiezing van de president van Barcelona niet zal plaatsvinden op 24 januari, zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk deel van de potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Er zijn nog drie kandidaten over in de presidentiële race van Barca (nog een die in tranen uitbarstte). Hier zijn hun programma ' s en plannen voor Messi
Sir Alex Ferguson: gelukkig was ik met pensioen toen ik Liverpool in de afgelopen twee jaar zag spelen ( ' ) voormalige Manchester United manager Alex Ferguson deelde zijn mening over de prestaties van Liverpool in de afgelopen seizoenen. Gelukkig heb ik mijn carrière al beëindigd toen ik Liverpool de afgelopen twee jaar zag spelen, zei Ferguson. Vergeet niet dat Liverpool in 2020 voor het eerst in 30 jaar het Engelse kampioenschap won. Ferguson coachte Manchester United vanaf 1986-2013
Wayne Rooney is nu coach. Het is geweldig dat we zijn carrière hebben gezien - en nu kunnen we ons alles herinneren
Neymar: er is veel afgunst en haat in sociale netwerken. De echte Neymar is bekend bij vrienden, familie en collega ' s
Godzijdank voor de charisma. Ik heb een gave om anders te zijn dan de rest. PSG striker Neymar deelde zijn mening over zichzelf. Op het veld en daarbuiten, net als voor mij, moet je een ander persoon zijn. Het is duidelijk dat dit alles veel moeite vergt. Je moet goed zijn, zowel op als buiten het veld. Gelukkig heb ik veel charisma van het veld gehaald. Ik werd een idool voor veel kinderen. Ik denk dat het me geholpen heeft om anders en uniek te lijken. Toen ik een kind was, droomde ik altijd van mijn eigen laarzen, en nu heb ik een verhaal en laarzen (Neymar speelt in Puma King boots speciaal voor hem ontworpen - approx. Showsport) die ik kan delen met de wereld
Wayne Rooney: het is tijd om de jongere generatie te leiden. Ik had een geweldige carrière