Netherlands

NVWA waarschuwt: neem geen planten uit Zuid-Europa mee naar huis

Dodelijke bacterie

29 minuten geleden Aangepast: 20 minuten geleden

In Italië is de schade aan de olijfbomen door de xylella-bacterie deze zomer duidelijk te zien. Beeld © AFP

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

Ze zien er zo leuk uit: een olijfboompje uit Italië of een lavendelplantje uit Frankrijk. Maar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit waarschuwt: neem die planten alsjeblieft niet mee uit Zuid-Europese landen. "De bacterie die mogelijk in de plant zit, is enorm schadelijk."

Het draait allemaal om de bacterie Xylella. Voor mensen ongevaarlijk, maar dodelijk voor bomen en planten. De bacterie nestelt zich in het waterkanaal van planten en knelt de toevoer af. De bacterie verspreidt zich razendsnel door insecten die ze opzuigen en overbrengen naar andere planten. Hoeveel planten en bomen in Zuid-Europa besmet zijn, is niet bekend. 

Verspreiden

Om zeker te zijn, komt de NVWA nu met een dringende waarschuwing: neem geen planten uit Portugal, Spanje, Frankrijk of Italië mee naar huis. "Want de gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn", zegt woordvoerder Benno Bruggink. "Bladeren van planten kunnen geel of bruin worden en sterven uiteindelijk af. Er blijft niks meer van over."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Wageningse wetenschapper bedenkt oplossing voor zieke banaan

In verschillende delen van Italië heeft de bacterie al toegeslagen, sinds die in 2013 vanuit Zuid- en Midden-Amerika is overgekomen. Hele olijfgaarden zijn weggekwijnd, oogsten verdwenen als sneeuw voor de zon. 

Verraderlijk

De bacterie is schadelijk voor ruim 300 plantensoorten en kan verraderlijk zijn. "Het is lang niet altijd aan een plant te zien of die besmet is", zegt bioloog Willem Jan de Kogel van de Wageningen Universiteit. "Je denk dat een plant gezond is en neemt hem mee, maar dan kan de plant of boom toch besmet zijn. Het is een groot risico."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Noodfonds voor vernietigende boktor

Dat een klein beestje voor grote gevolgen kan zorgen, weten ze als geen ander in Boskoop, het centrum van de Nederlandse boomteelt. Daar werd negen jaar geleden de boktor aangetroffen, een beestje uit Azië dat zich nestelt in levend hout. De larven knagen gangen in de boomstam en wurmen zich uiteindelijk naar buiten. 

Bufferzone

De bezorgdheid was groot, ook bij andere landen in de EU. Het beestje moest volledig worden uitgeroeid en daarvoor werden ingrijpende maatregelen getroffen. Er werd een bufferzone ingesteld tot twee kilometer rondom de vindplaats. Er werd een handelsverbod ingesteld voor de ongeveer 450 boomkwekerijen in dit gebied. 

Schade aan olijfbomen door de bacterie. Schade aan olijfbomen door de bacterie.

Als de Xylella-bacterie in hetzelfde gebied wordt aangetroffen, dreigt een doemscenario. Het kan dan desastreus aflopen voor de boomteelt, stellen De Kogel en de NVWA. "De protocollen zijn streng. De bacterie moet dan uitgeroeid worden en de economische schade kan zo groot zijn dat de hele sector eraan onderdoor gaat", zegt De Kogel. 

Hulp

Dat risico moet koste wat het kost worden uitgesloten, stelt Bruggink van de NVWA. "Maar dan hebben we echt de hulp van het publiek nodig. Dus nogmaals: neem vooral geen planten uit die landen mee."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Waarom de prijs van olijfolie zo hard gestegen is

Football news:

Fabregas op de beste coaches in hun carrière: Guardiola, Mourinho en Wenger. De manier waarop Jose met mijn gedachten speelde was ongelooflijk
Napoli zal het contract met Gattuso verlengen tot 2023
Henri knielde meer dan 8 minuten in de eerste wedstrijd in Montreal, ter ere van de nagedachtenis van George Floyd
Kalu verhuisde van Herta naar Botafogo
Keeper van de banier van de Arbeid, die getroffen werd door de bliksem: alles is goed op dit moment. Ik ben zo terug
Ik denk dat het een straf was tegen Aston Villa
Philadelphia speelde in T-shirts met de namen van zwarte mensen die stierven door de politie