Netherlands

Omzet detailhandel groeit door, maar vertrouwen daalt

Vooral supermarkten, drogisten en meubelverkopers deden het goed, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Kleding, elektronica en speelgoed waren juist minder in trek.

De omzet van de detailhandel groeit al zeventien kwartalen op rij, met de hoogste groei in het derde kwartaal van 2017 (5 procent). De huidige toename is de laagste sinds het derde kwartaal van 2016.

In de voedselsector steeg de omzet vooral bij supermarkten (2,5 procent). De omzet van speciaalzaken zoals slagers, groentewinkels, kaasspeciaalzaken en slijterijen kromp zelfs, met 2,2 procent.

Non-food

De non-foodsector groeide in de eerste drie maanden licht, met 0,9 procent meer omzet dan een jaar geleden. Meubelwinkels en drogisterijen deden het vooral goed, met een groei van respectievelijk 4,8 en 4 procent.

Een flinke omzetkrimp was te zien bij speelgoedwinkels (-13 procent) en schoen- en lederwarenwinkels (-9,2 procent). Ook winkels in kleding (-1,3 procent) en consumentenelektronica en witgoed (-1,4 procent) gingen er iets op achteruit.

Internet

Net als eerdere jaren stegen de internetverkopen veel sterker dan die in fysieke winkels. De groei was in het eerste kwartaal zelfs 21,7 procent.

Vooral de online verkopen van de zogenoemde multi-channelers namen toe. Dit zijn ondernemers voor wie de webshop een nevenactiviteit is naast de verkoop in fysieke winkels. Hun omzetgroei was 25,8 procent. Internetwinkels zonder fysieke filialen zagen 19,3 procent meer omzet.

Vertrouwen

Het vertrouwen van de ondernemers in de branche was aan het begin van het tweede kwartaal aanmerkelijk lager dan bij de start van 2018. De vertrouwensindicator zakte in die periode van 14,8 naar 2,4. Die daling wordt onder meer veroorzaakt door afgenomen omzetverwachtingen en -realisaties.

Football news:

Lampard na 0:3 met Sheffield: Chelsea moet vechten voor de top 4. Ik heb veel geleerd
Simone Inzaghi: Scudetto voor Lazio - een plaats in de Champions League. Praten over het winnen van Serie A was overdreven
Speler de Premier League heeft toegegeven dat hij anoniem homo is. De brief werd naar de krant gestuurd door de Stichting genoemd naar een voetballer die zelfmoord pleegde nadat hij naar buiten kwam
Messi heeft 20 assists gegeven in La Liga. Dit is het beste resultaat van het toernooi in 11 jaar
Chelsea verloor met minstens 3 goals in de Premier League voor de eerste keer in 11 maanden
Messi scoorde 20 + 20 punten voor het seizoen in de League en herhaalde de prestatie van Henri. In de XXI eeuw, alleen zij deden het
Legia won het Poolse kampioenschap voor de vierde keer in vijf jaar. Het herhaalde het record voor titels (14)