Netherlands

Ondanks coronacrisis nieuw landbouwexportrecord: 95 miljard euro

De totale Nederlandse landbouwexport heeft in 2020 naar schatting een nieuw record bereikt: 95,6 miljard euro, ondanks de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Dit laat zien dat de weerbaarheid van de land- en tuinbouwsector best wel groot is", zegt onderzoeker Petra Berkhout.

De waarde van de landbouwexport was 1 procent groter dan een jaar eerder. Hierbij worden wel nuances geplaatst: het volume daalde, terwijl de prijs steeg. Daarnaast daalde de waarde van exportproducten afkomstig van Nederlandse bodem licht. Dat werd echter tenietgedaan door een sterke stijging (5 procent) van de waarde van buitenlandse producten die door Nederland worden geëxporteerd.

Wie verder inzoomt ziet dat de export van sierteelt - hieronder vallen onder meer bloemen en planten - nagenoeg gelijk is gebleven. Dat bleef afgelopen jaar de grootste exportgroep. Bij andere categorieën is een daling van de exportomvang te zien, bijvoorbeeld bij vlees (3 procent) en zuivel en eieren (4 procent).

Accentverschuivingen: lokale ketens

Maar al met al doet de land- en tuinbouwsector het dus niet slecht, zegt onderzoeker Berkhout. Dat komt volgens haar deels door steunmaatregelen, maar ook andere zaken spelen een rol. "De keten heeft goed ingespeeld op veranderingen." Daarnaast ziet ze "accentverschuivingen", waarbij er meer aandacht is voor lokale afzet en kortere ketens. Maar ze benadrukt dat de export de hoofdmoot is in de afzet.

Er is in Nederland al jaren discussie over de hoeveelheid die wordt geëxporteerd, onder meer vanwege de gevolgen voor het milieu. Na de VS is Nederland het grootste landbouwexportland ter wereld. Twee derde daarvan gaat naar andere EU-landen, een kwart naar Duitsland.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7