Netherlands

Onderschat door filmrecensent Peter de Bruijn: ‘Tuesday, After Christmas’

Onterecht onderschat Een meanderende film die niets nieuws vertelt. Maar die wel lang blijft hangen.

De Roemeense cinema trekt al meer dan tien jaar de aandacht op filmfestivals. De ‘Roemeense golf’ heeft onvergetelijke films opgeleverd, zoals de Gouden Palm-winnaar 4 maanden, 3 weken en 2 dagen (2007) van Christian Mungiu. Maar natuurlijk is niet alles wat uit Roemenië komt meteen briljant.

Scepsis blijft dus geboden. Niet elke vorm van anti-dramatisch, onopgesmukt en alledaags realisme is geslaagd. De vraag is ook wat eigenlijk de zin is van het zo natuurgetrouw mogelijk kopiëren van het dagelijks leven. Een dagelijks leven hebben filmkijkers al. Waarom zouden ze daar dan nog een keer naar willen kijken in de bioscoop?

Tuesday, After Christmas (2010) van Radu Muntean is zo op het eerste gezicht een film die aan alle bezwaren tegen de Roemeense aanpak voldoet. Muntean streeft de grootst mogelijke neutraliteit na, de gebeurtenissen zijn banaal. Paul, een zakenman in Boekarest, is niet ongelukkig getrouwd met Adriana, maar heeft een affaire met een jongere vrouw: orthodontist Raluca. In de aanloop naar Kerst staat Paul voor de keuze of hij een nieuw leven wil beginnen met zijn geliefde.

Lees hier de oorspronkelijke recensie van ‘Tuesday, After Christmas’

Dat gegeven is niet onbekend. Muntean heeft er ook niet per se iets nieuws over te zeggen. De scènes meanderen voort in het ongestructureerde ritme van het leven van alledag. Wat een rotfilm! Weg ermee!

Maar Tuesday, After Christmas blijft toch nog weken en weken rondspoken. Juist omdat Muntean sentimentaliteit en expliciete dramatiek in de ban heeft gedaan kan de film een ongemakkelijke kijkervaring zijn. Tuesday, After Christmas blijft zo misschien gewoon een rotfilm. Maar wel een heel goede.

Football news:

Hames kan Real Madrid verlaten voor de Premier League voor 25 miljoen euro. Een jaar geleden boden Attico en Napoli hem 45-50 miljoen euro. = = Clubcarrière = = Hemmes Rodriguez maakte zijn debuut voor Real Madrid in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje
Gattuso over Napoli: we moeten een winnende mentaliteit ontwikkelen
Avangard feliciteerde Zenit met de titel: Het is tijd om de Gagarin Cup te winnen
Coach van Orenburg Pro 0:1 met Rubin: moreel verwoest, had kunnen trekken
Kike Setien: Griezmann speelde een geweldige wedstrijd, begreep Messi goed, scoorde een geweldig doelpunt. We hebben iets veranderd
Barca President op de Real Madrid wedstrijd: VAR is altijd voorstander van één team. Ik heb een onaangenaam gevoel
Faty scoorde de 9.000ste goal in de geschiedenis van Barcelona