Netherlands

Onderzoek: 'Geschillencommissie Auteurscontractenrecht maakt verwachtingen niet waar'

© Pexels

De Geschillencommissie Auteurscontractenrecht heeft zijn verwachtingen sinds de afgelopen vijf jaar niet waargemaakt. Sinds de oprichting in 2015 zijn er maar een handjevol klachten ingediend bij de commissie, die het mogelijk moet maken om op een laagdrempelige manier te klagen bij auteursrechtelijke geschillen tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers in de creatieve sector.

Dat is een van de conclusies uit de Evaluatie Wet Auteurscontractenrecht die onlangs werd gepubliceerd. Volgens het onderzoeksrapport (hier te downloaden als PDF) , dat werd opgesteld door het Institute of Information Law van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden, zijn zowel makers als exploitanten terughoudend als het aankomt op het inschakelen van de commissie.

“Aan de kant van de makers houdt dit verband met angst voor blacklisting (het mogelijk op een zwarte lijst geplaatst worden door opdrachtgevers, red.). Aan de kant van de exploitanten overheerste bij voorbaat scepsis. Slechts een brancheorganisatie en een handvol individuele exploitanten hebben zich bij de commissie aangesloten.”

De onderzoekers van de twee universiteiten stellen dat de geschillencommissie nauwelijks bijdraagt aan het verwerkelijken van de doelstelling van van de Wet Auteurscontractenrecht. Ze stellen dat er overwogen zou moeten worden aansluiting bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht voor opdrachtgevers te verplichten.

“Daarnaast zouden organisaties van makers meer gebruik moeten maken van de mogelijkheid om collectief (en voor makers dus anoniem) te klagen over bijvoorbeeld algemene voorwaarden of modelcontracten van exploitanten.”

Football news:

Een prestonspeler die twee keer de genitaliën van een tegenstander aanraakte werd gediskwalificeerd voor drie wedstrijden voor agressief gedrag
Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus
Kovid speelt het Letse Kampioenschap: het team kreeg slechts 8 personen (maar nog steeds niet afgemaakt)
Gerard Pique: we hopen allemaal dat Messi zal verblijven in Barca
Agent van het coronavirus vanaf het begin: ik voel me prima. Een test is een test
Barcelona heeft in principe overeenstemming bereikt met de spelers om de salarissen te verlagen. De club zal 122 miljoen euro besparen
Barca presidentskandidaat farre: we moeten Neymar terughalen. Hij wil ook