Netherlands

Onverkochte kledingbergen door corona, roep om duurzame herstart

De mode-industrie is hard geraakt door de coronacrisis. Naar schatting zal de globale kledingindustrie tot 30 procent krimpen in 2020, de sector voor luxe kleding en goederen zelfs bijna 40 procent.

Maar velen in de industrie zien de crisis ook als kans. Nu de winkels weer open zijn en de fashion weeks online van start zijn gegaan, komt van hen de roep om een duurzamere herstart. Is de mode-industrie zoals we die kenden vóór corona voorgoed verleden tijd?

Overproductie

De Nederlandse Ronald van der Kemp, die haute couture ontwerpt, wordt gezien als één van de eerste duurzame couture-huizen. Hij maakt zijn stukken uitsluitend van bestaande materialen, zoals reststoffen van andere modehuizen. Hij vindt de mode-industrie van voor de crisis "dolgedraaid".

"Ik heb zelf 25 jaar internationaal in het luxe segment gewerkt en heb gezien wat er allemaal mis is. Je ziet enorme overproductie, Chanel gaf bijvoorbeeld tien shows per jaar. Die overproductie is er vooral in het fast fashion-segment, maar nu ook in het luxe-segment, want die is de fast fashion gaan na-apen."

Je krijgt een berg van kleding, en wat die merken ermee doen? Niemand weet het.

Die overproductie begon eind jaren 80 met de komst van fast fashion, legt modejournalist Milou van Rossum uit. "Dat heeft enorm veel veranderd. Ketens zoals H&M en Zara keken naar de collecties van designers en maakten dat na, maar vaak zo snel dat het eerder bij die ketens in de winkels lag, dan bij de designers zelf."

"Nou hebben die grote ketens niet dezelfde doelgroep, maar de collectie is wel overal al zichtbaar, dus kan er verveling optreden. Daarom zijn designermerken ook steeds meer collecties gaan maken. Met als resultaat dat niet alleen H&M nu met een enorme onverkochte voorraad zit, maar die designerhuizen ook."

Niemand weet precies wat designers met hun niet verkochte "berg aan kleding" doen, zegt Van der Kemp. "Het verhaal is dat het wordt verbrand." Die bedrijven vernietigen hun dure kledingstukken liever dan dat ze die voor dumpprijzen verkopen, zegt Van Rossum. "Dat is natuurlijk ziek."

Minder collecties?

Nu de mode-industrie onder invloed van de coronacrisis compleet tot stilstand is gekomen, heeft een aantal grote merken zoals Armani, Gucci, Michael Kors en Dries van Noten zich afgekeerd van de mode-kalender. Zij pleiten voor het presenteren van minder collecties per jaar. Is dat het begin van minder overproductie en meer duurzaamheid?

Van Rossum is sceptisch. "Het feit dat er nu wordt nagedacht hoe we het langzamer en bewuster kunnen doen, is een stap in de goede richting. Maar ik heb niet de illusie dat alles in één keer heel anders wordt."

De grote merken zijn veelal onderdeel van beursgenoteerde bedrijven die snel weer winst en groei willen, benadrukt ze. "Ik hoorde ook al van merken die de prijzen omhoog gooien om de afgelopen maanden te compenseren. De basis van het systeem is niet veranderd."

Van der Kemp beaamt dat "die grote mode-conglomeraten" hun werkwijze snel zullen veranderen. "Maar ik denk wel dat de hele coronatijd een genadeklap is voor de mode-industrie zoals we die kenden. En dat is ook precies wat er moest gebeuren. Corona is vreselijk en ellendig, maar het heeft wel iets positiefs teweeg gebracht in de wereld."

Vóór de coronacrisis werden wereldwijd elk jaar honderd miljard nieuwe kledingstukken gemaakt. Nieuwsuur zocht uit wat jij zelf kunt doen om je kledingkast minder vervuilend te maken:

Football news:

Inter striker Esposito gaat in bruikleen aan SPAL
Frank De Boer zal het Nederlandse nationale team leiden. Contract-voor een periode van 2 jaar worden de Voormalige Inter, Ajax en crystal Palace manager Frank De Boer benoemd tot nationaal team van Nederland. De 50 -rige zal tot midden 2022 een contract tekenen met de Koninklijke Nederlandse voetbalbond. De officiële benoeming vindt uiterlijk begin volgende week plaats
Dynamo Stavropol over de wedstrijd met Rotor: Transfers in de Russische beker zijn verboden. De RFU zei dat er geen weg terug is
Maccabi kwam in de Champions League zonder 11 spelers vanwege covid. UEFA staat u toe om te spelen als er 13 spelers van de toepassing
Ole Gunnar Solskjaer: De Gea heeft ons jarenlang gered, Henderson deed vandaag hetzelfde. Lingard speelde goed Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer
De semed nam afscheid van Barcelona: Dank u voor de mogelijkheid om de droom te realiseren. De verdediger van Barcelona Nelson De Semed nam afscheid van de club
Juve heeft Morata verhuurd van Attico voor 10 miljoen euro met het recht om uit te kopen voor 45 miljoen