Netherlands

Oorlogsmusea halen Duitse topstukken weg uit angst voor inbraak

Oorlogsmusea in het hele land scherpen hun beveiliging aan na inbraken bij twee soortgelijke musea. Ook halen ze Duitse topstukken uit de collectie, omdat dieven het daar mogelijk op hebben gemunt.

Twee weken geleden werd het Oorlogsmuseum in Ossendrecht leeggeroofd. Dieven maakten voor tonnen aan museumstukken buit. In augustus was het al raak bij een oorlogsmuseum in het Limburgse Beek. Die inbraken zorgen voor onrust bij andere musea.

"Het is heel verontrustend, elk museum heeft z'n zorgen", zegt John Meulenbroeks van Museum De Bewogen Jaren in Hooge Mierde tegen Omroep Brabant. Omdat het een kleine wereld is, kennen veel verzamelaars en museumhouders elkaar persoonlijk. Er wordt onderling gewaarschuwd om de Duitse topstukken uit de collectie te halen en de beveiliging op te schroeven.

Oorlogsmuseum 1940-1945 in Loon op Zand haalt bijvoorbeeld vorken uit het persoonlijke bestek van Adolf Hitler en SS-leider Heinrich Himmler uit het zicht. "Ik heb gisteren al spullen van de Hitlerjugend weggehaald. En uniformen van de SS gaan er ook uit", vertelt museumhouder Frans van Venrooij. Ook komt er een extra deur met tralies om inbrekers buiten de deur te houden.

Roadblocks in Arnhem

Vorige week werd al bekend dat het Arnhems Oorlogsmuseum roadblocks plaatst, zodat vrachtwagens het terrein niet op kunnen. En het Oorlogsmuseum Overloon brengt twee zeldzame naziboeken terug naar het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), dat de boeken twee jaar geleden in bruikleen gaf.

Museumeigenaren denken dat inbrekers specifiek op zoek zijn naar Duitse spullen, het liefst van de SS. Er is volgens Meulenbroeks wereldwijd vraag naar dit soort materiaal. "Het lijkt wel alsof dit op verzoek gaat", zegt hij. "Misschien ligt het al wel bij een verzamelaar die schatrijk is", aldus Van Venrooij.

De politie is nog bezig met onderzoek naar de inbraken in Ossendrecht en Beek. Er zijn tot dusver geen aanhoudingen verricht.

Football news:

Bruno, Sancho, Tadic en Gozens zijn de deelnemers voor de beste speler van de week in de Champions League.De UEFA heeft de deelnemers aangewezen voor de beste speler van deze week in de Champions League. = = = Manchester United = = = Bruno Fernandes (2 goals tegen Istanbul), Borussia winger Jaydon Sancho (goal en assist tegen Brugge), Atalanta defender Robin Gozens (goal tegen Liverpool) en Ajax middenvelder Dusan Tadic (2 assists tegen Midtjylland). U kunt hier stemmen. Bayern en city spelen al in de Champions League. Wie is er al bij hen, en wie is in stap?
Khabib reageerde op de dood van Maradona, een van de grootste. Miljoenen houden van voetbal vanwege het
Gasperini op 2:0 met Liverpool: dit is ongelooflijk. Atalanta speelde hun voetbal, Atalanta Head coach Gian Piero Gasperini deelde zijn emoties van de overwinning op de LiverpoolLeague of champions. Toen ik in Genua werkte, hadden ze het altijd over winnen hier in 1992 (de club uit Genua versloeg Liverpool op de weg in de 1/4 finale van de UEFA Cup met een score van 2:1-ca. Sovsport). En dus lukte het me om het met Atalanta te doen
Simeone over Maradona ' s dood, onmogelijk te geloven. Hij infecteerde ons met voetbal. Dit is een groot verlies voor me
Bayern en city spelen al in de Champions League. Wie is er al bij hen, en wie is in stap?
Conte Pro 0:2 uit Real Madrid: we zagen het verschil tussen hen en ons. Inter heeft te veel cadeaus gegeven aan de hoofdcoach van de Inter Antonio Concerige kampioenen. Het is altijd moeilijk om tegen grote clubs als Real Madrid te spelen. En als je een doel toegeeft en in de minderheid blijft-dit is een piek die niet overwonnen kan worden. Ik denk dat we het verschil tussen hen en ons zagen. Real Madrid zijn gewend aan het spelen en winnen van games in dit toernooi. Deze nederlaag mag ons niet breken. Het moet ons de weg wijzen die we moeten volgen. We geven nu vast veel doelen toe. De wedstrijd werd letterlijk onmiddellijk ongelooflijk moeilijk voor ons na de straf. En het was erg moeilijk om terug te keren naar het gevecht zelfs na de rode kaart. Ik denk dat we hen te veel gaven in de twee wedstrijden tegen Real Madrid. Dat kun je je niet veroorloven in wedstrijden met zulke teams, zei de Italiaan
Liverpool heeft nooit een doelpunt gescoord tegen Atalanta in hun thuis Champions League wedstrijd