Netherlands

Opsporing vermiste kinderen in gevaar? Motie om einde Amber Alert te voorkomen

Per 22 juli 2021 stopt de samenwerking van de politie met Amber Alert. De politie zal noodoproepen over vermiste kinderen voortaan integreren in Burgernet, een samenwerking tussen gemeenten, burgers en politie. Maar Tweede Kamerleden maken zich zorgen over de effectiviteit van het nieuwe systeem en werken aan een motie voor het behoud van Amber Alert.

Bijna veertien jaar maakte de politie gebruik van Amber Alert om vermiste kinderen op te sporen. En met succes. Gemiddeld gaan elk jaar landelijk twee meldingen uit, per regio gaat het om twintig waarschuwingen. 94% van de kinderen wordt opgespoord.

De kracht van AMBER Alert is het grote bereik van het publiek. Volgens oprichter Frank Hoen bereikt Amber Alert razendsnel 12 miljoen mensen van boven de achttien jaar. Hoen: "Inmiddels zijn de partners van Amber Alert alle grote organisaties in Nederland. Van de Jumbo, Albert Heijn tot tankstations en pinautomaten."

Politie: Burgernet 'duidelijker en efficiënter'

Om zoveel mogelijk mensen te bereiken worden Amber Alerts via reclameschermen, snelwegborden, websites, SMS, apps, e-mail, radio en TV verstuurd. Ook via Facebook ontvangen gebruikers een vermelding van een vermissing.

Maar volgens de politie is het duidelijker en efficiënter om alle waarschuwingen en oproepen onder een noemer aan te bieden in Burgernet. "We hebben drie miljoen mensen die de app hebben gedownload," vertelt Izanne de Wit, coördinator Landelijk Bureau Vermiste Personen. "Als we echt een kind hebben waar we alarm voor slaan, dan wordt het enorm gedeeld door bijvoorbeeld wijkagenten die op social media zitten en in buurtapps. Dan gaat het zich vanzelf verspreiden."

Motie voor behoud Amber Alert

Eerdmans maakt zich zorgen dat een belangrijke melding als een kindvermissing nou juist verzand in dat systeem en dat je kinderen gaat missen die je wil opsporen. "Wij vinden het heel onverstandig dat je een bewezen succesformule gaat inruilen voor een wellicht lokale succesformule maar nationaal onbekend fenomeen als Burgernet", zegt Eerdmans. "We snappen niet waarom je zoiets succesvols overboord gooit. Amber Alert gaat naar miljoenen Nederlanders. Burgernet is veel kleiner."

Eerdmans dient aanstaande donderdag een motie in voor het behoud van Amber Alert. Hij verwacht een brede steun van zowel van rechtse als linkse partijen.

"Opsporing is een publieke taak," zegt Van Nispen (SP). "Ik kan me voorstellen dat dat de politie dat zelf wil doen maar we hebben iets heel moois opgebouwd met Amber Alert. Dat is uit mensen zelf ontstaan, heeft een goede naamsbekendheid met een goed internationale samenwerking en met goede resultaten. Ik ben heel erg bezorgd ben dat hier zomaar ineens een streep doorheen wordt gezet."

De stemming is op 29 juni.

Football news:

Hoe meer de vlieg draait in het web, hoe meer verstrikt het wordt. Hier is hoe Wit-Russische ambtenaren en coaches overgehaald de atleet naar huis te gaan
Ronaldinho over Messi ' s overwinning op de Copa America: Dit is het enige dat hij miste. Ik ben erg blij voor hem
Mikel Arteta: Jaka blijft. Hij is een belangrijke speler van Arsenal
Parti blesseerde zijn enkel in een vriendschappelijke wedstrijd met Chelsea. Arsenal middenvelder zal morgen worden onderzocht
Umtiti stemt ermee in om Barca te verlaten, maar alleen aan een club van de Champions League of het Claimen van de titel
Sassuolo is bereid om Locatelli te geven aan Juve op lening voor 5 miljoen euro met een verplichting om uit te kopen ten minste 30 miljoen
Sofia Pozdnyakova: het is leuker met het publiek, de opwinding wordt wakker. Maar we hebben niet zo ' n populaire sport als voetbal of kunstschaatsen. We zijn gewend aan het