Netherlands

Oranje aast na rust op openingstreffer in Noord-Ierland

Het Nederlands elftal speelt zaterdag om 20.45 uur in Belfast de cruciale kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Oranje plaatst zich bij een gelijkspel voor het EK van volgend jaar. Volg alles in dit liveblog.

63' Oranje lijkt de 0-0-tussenstand prima te vinden en tegelijkertijd is Noord-Ierland bij machte om Nederland in de problemen te brengen. Het levert een uiterst saaie tweede helft op.

Het moment van de wedstrijd tot nog toe: Oranje ontsnapt als Davis een strafschop meters hoog overschiet.

61' Luuk de Jong maakt zich gereed voor een invalbeurt. Voor de duidelijkheid: ook met 0-0 is Nederland geplaatst voor het EK.

60' Het gefluit van het publiek wordt steeds luidruchtiger. Oranje houdt de bal in bezit en speelt simpel rond op eigen helft.

56' Babel! De aanvaller kopt op aangeven van Veltman naar de linkerhoek, maar ziet Peacock-Farrell uitstekend redden.

55' Het Noord-Ierse publiek begint te morren omdat Oranje de bal vrijuit kan rondtikken op de eigen helft. Het tweede bedrijf moet nog loskomen, al heeft het Nederlands elftal aan deze stand dus genoeg om zich te plaatsen.

52' Het is Noord-Ierland dat moet scoren, maar Oranje controleert. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman neemt het heft in handen en zoekt naar een opening.

49' De tweede helft begint een stuk minder flitsend dan het eerste bedrijf. Oranje zoekt en mag de bal hebben van de thuisploeg. Kansen hebben we nog niet gezien na de pauze.

46' Noord-Ierland trapt af en brengt de tweede helft op gang. De thuisploeg zal moeten scoren om zicht te houden op het EK.

De virtuele stand in groep C is nu als volgt:

  1. Duitsland 7-18 (+15)
  2. Nederland 7-16 (+12)
  3. Noord-Ierland 7-13 (+1)

Hoe zou bondscoach Ronald Koeman terugkijken op deze eerste helft? Hoe je het ook wendt of keert: zijn ploeg is met deze stand virtueel geplaatst voor het EK van komende zomer.
Het is rust op Windsor Park. Oranje heeft het moeilijk met Noord-Ierland en heeft de thuisploeg een strafschop zien missen. Mede daarom staat het nog 0-0 in Belfast.

44' Promes slingert een vrije trap het strafschopgebied in en bereikt Van Dijk. De Liverpool-verdediger kopt de bal terug, maar weet geen medespeler te bereiken.

41' Veltman levert de bal zomaar in bij Davis waardoor de Noord-Ieren in een overtalsituatie kunnen aanvallen. De thuisploeg gaat echter te slordig om met die mogelijkheid en geeft de bal weer terug, nog voor het echt gevaarlijk kan worden.

40' Davis smoort een veelbelovende aanval van Oranje in de kiem, maar moet dat wel bekopen met geel. Het is de eerste kaart van de avond voor de Noord-Ieren.

Babel heeft het vanavond nog niet makkelijk in de spits.

37' Nog voor de rust grijpt bondscoach Ronald Koeman in. Marten de Roon gaat naar de kant en wordt vervangen door Davy Pröpper.

36' Oranje herpakt zich en zoekt naar de openingstreffer. Blind haalt uit een van een meter of achttien en ziet zijn inzet een meter over het doel gaan.

34' Pröpper maakt zich gereed voor een invalbeurt. De Roon, die eerder al een gele kaart pakte, lijkt zo dadelijk plaats te moeten maken.

32' Noord-Ierland mist strafschop!Wat een geluk voor Oranje! Aanvoerder Davis schiet de penalty enkele meters over. Het blijft dus 0-0 in Belfast.
30' Strafschop Noord-Ierland!Wat gebeurt hier nou? Saville schiet tegen de hand van Veltman op en scheidsrechter Marciniak wijst naar de stip. Hij is makkelijk gegeven, maar de thuisploeg mag een penalty nemen.

29' Babel probeert het van afstand. Zijn schot gaat een meter naast.

27' Na een brutale openingsfase van Noord-Ierland heeft Oranje de controle overgenomen. Het Nederlands elftal zoekt naar een gaatje, maar heeft dat nog niet gevonden.

22' Van de Beek stuurt Babel weg. De spits komt in schietkans, maar net als hij uithaalt wordt er gefloten voor buitenspel.

19' Zowaar weer wat gevaar van de Noord-Ieren. Whyte slingert de bal het strafschopgebied in, maar zijn voorzet waait over zijn ploeggenoten heen.

Door zijn gele kaart is De Roon geschorst voor de wedstrijd van dinsdag tegen Estland.
Steven Berghuis is al vroeg in het duel dicht bij de 0-1 als hij op aangeven van Promes de lat raakt.

16' Opnieuw komt het gevaar vanaf de linkerflank. Promes bereikt Babel, die de kracht mist om de Noord-Ierse doelman Peacock-Farrell te verrassen.

15' Blind geeft vanaf links een goede voorzet, maar vindt geen medespeler die tegen de bal aanloopt.

13' Er is nog geen kwartier gespeeld, maar nu al begint Davy Pröpper aan de warming-up. Mogelijk heeft dat met de gele kaart van De Roon te maken, want er lijkt niemand geblesseerd te zijn.

11' Slecht nieuws voor Marten de Roon! De middenvelder pakt al vroeg in het duel een gele kaart en is daardoor geschorst voor de wedstrijd tegen Estland.

10' Wat een kans voor Oranje om de score te openen! Promes doet eigenlijk alles goed en legt af op Berghuis. De aanvaller heeft de 0-1 voor het intikken, maar ziet zijn inzet op de lat belanden.

8' Er is al een flink aantal minuten gespeeld als Nederland voor het eerst mag opbouwen. Promes geeft de bal vanaf de linkerkant voor, maar de bal wordt weggewerkt.

5' Cillessen stompt een vrije trap in de voeten van Saville, maar zijn schot wordt geblokt. Noord-Ierland begint uiterst fel aan het duel.

3' Oef, daar gaat het bijna mis voor Oranje! Cillessen neemt de bal verkeerd aan en schiet tegen Evans op. De middenvelder kan niet controleren waarna de kans verkeken is. Oranje is in ieder geval gewaarschuwd.

1' De Noord-Ieren beginnen brutaal en vallen direct aan. Whyte slingert de bal vanaf de rechterflank voor, maar hij weet geen medespeler te bereiken.

1' De bal rolt in Belfast. Oranje begint aan het cruciale EK-kwalificatieduel met Noord-Ierland.

De volksliederen klinken op Windsor Park. Noord-Ierland-Nederland staat op het punt van beginnen.

Wellicht een verrassende keuze van Koeman, maar Steven Berghuis mag het laten zien vanaf de rechterkant vanavond!
Koeman: 'Memphis in bescherming genomen'
Bondscoach Ronald Koeman bij de NOS: "Je voelt wel dat we er bijna zijn. We hebben het in eigen hand en het doel is dat we het vanavond afmaken. Memphis heb ik in bescherming moeten nemen. Ik vond het een te groot risico. Wijnaldum is ziek en heeft nog niet volledig getraind, daarom speelt hij ook niet. Tuurlijk zijn zij belangrijk, maar we hebben ook voldoende andere spelers die goals kunnen maken. Wij hebben aan de rechterkant meer vastigheid aan de bal nodig, daarom kies ik voor Berghuis en Veltman."
Op 10 september 2013 (!) kwalificeerde Oranje zich voor het laatst voor een eindtoernooi. Destijds was het ticket voor het WK van 2014 een feit na een 0-2-zege op Andorra (twee keer Robin van Persie). Lukt het vanavond weer?
Nog een half uur tot de aftrap...
Een dikke maand geleden (10 oktober) stonden beide landen ook tegen over elkaar. Oranje won in De Kuip, maar dat ging zeer moeizaam:

Nederland-Noord-Ierland 3-1

Dit is nu de stand in de groep:
  1. Nederland 6-15 (19-7)
  2. Duitsland 6-15 (20-6)
  3. Noord-Ierland 6-12 (8-7)
  4. Wit-Rusland 7-4 (4-12)
  5. Estland 7-1 (2-21)

Om 20.45 uur gaat de bal ook rollen bij Duitsland-Wit-Rusland.
Voor de duidelijkheid: Oranje plaatst zich bij minimaal een gelijkspel voor het EK van volgend jaar! Bij verlies tegen Noord-Ierland moet Nederland mogelijk dinsdag winnen van Estland om alsnog directe kwalificatie af te dwingen.
Nog geen debuut dus voor de AZ-talenten Myron Boadu en Calvin Stengs. Beide aanvaller zitten op de bank.

Bank Oranje: Aké, Bizot, Boadu, Luuk de Jong, Dumfries, Pröpper. Stengs, Strootman, Van Aanholt, Weghorst, Wijnaldum, Zoet.