Hein Otterspeer is zondag gediskwalificeerd op de tweede 500 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City. De rijder van Jumbo-Visma had in een rechtstreeks duel Kai Verbij verslagen, maar bleek geen transponder te dragen, waarop hij werd teruggezet in de uitslag. Wataru Morishige won de 500 meter door als enige rijder onder de 34 seconden te duiken.

De 33-jarige Otterspeer noteerde in de Utah Olympic Oval een tijd van 34,26 seconden, waarmee hij zevende geworden zou zijn op de tweede 500 meter. De ervaren sprinter moest zijn tijd echter inleveren omdat hij geen transponder droeg, wat verplicht is volgens de reglementen van de internationale schaatsfederatie ISU.

Otterspeer had vrijdag in zijn eerste omloop nog 34,36 genoteerd, waarmee hij ook sneller was dan Verbij en Nederlands beste rijder was op de 500 meter. Regerend Nederlands kampioen Verbij werd nu in 34,31 negende. Daarmee was hij een stuk sneller dan vrijdag (34,47).

De zege ging verrassend genoeg naar Wataru Morishige, die als enige schaatser onder de 34 seconden reed. De Japanner klokte 33,99 en was een honderdste van een seconde sneller dan de Russische nummer twee Artem Arefyev. Regerend wereldkampioen Laurent Dubreuil werd derde in 34,05.

Favorieten Tingyu Gao en Viktor Mushtakov wisten geen tijd neer te zetten in Salt Lake City. Gao, die bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Polen de eerste omloop won, startte vals, terwijl Mushtakov in de voorlaatste rit tegen Tatsuya Shinhama op een blokje stapte en onderuit ging.

Dai Dai N'tab verbeterde zich aanzienlijk in vergelijking met de eerste omloop van afgelopen vrijdag. De rijder van Jumbo-Visma klokte 34,34, waarmee hij elf honderdste van zijn tijd op vrijdag afsnoepte. Daarmee werd hij tiende. Merijn Scheperkamp eindigde met 34,53 als twaalfde.