Netherlands

Pieter (19) en zijn wagen zijn de schrik van elke eikenprocessierups

Gerelateerd

Eikenprocessierupsen zitten dit jaar niet alleen in eikenbomen, maar ook in de...

Nu het langzaam maar zeker weer warmer wordt is de eikenprocessierups weer...

We kunnen onze borst weer nat maken, want de eikenprocessierupsen zijn het aan...

De 19-jarige Pieter van Middelaar uit Bunschoten wilde niet bij de pakken neer zitten toen hij vorig jaar op Frans zakte voor zijn examen. Zijn doel: een eigen onderneming. En dat is gelukt. Sinds een maand bestrijdt de scholier met een speciale wagen van ‘s ochtends tot ‘s avonds de eikenprocessierups.

Na de teleurstelling over zijn examen, begon hij keihard te werken. Hij startte een een bedrijf gespecialiseerd in het opknappen van tuinen en verkoop en verhuur van kunststof rijplaten. Met het geld dat hij daarmee bij elkaar sprokkelde kon hij zijn eikenprocessiewagen bekostigen.

Lees ook: Bomen ‘inpakken’ in strijd tegen de eikenprocessierups? ‘Doe het alsjeblieft niet’

Het grote voordeel van zijn speciale wagen is dat Pieter al het werk vanuit zijn cabine kan doen. “Ik ga echt niet in zo’n wit pak de boom in. Nog een bijkomend voordeel is dat ik dit werk helemaal alleen kan doen en niet op een hoogwerker moet”, zegt de scholier. Een lange buis zuigt de rupsen op en verzamelt ze in een bak achterop de machine. Die heeft een speciale filter die de haartjes tegenhoudt.

Goede zaken

De wagen is bijzonder in Nederland. Er zijn er maar een paar van verkocht. De zaken voor de jonge ondernemer gaan goed. Overdag werkt hij voor de provincie Flevoland als rupsenbestrijder, ‘s avonds doet hij nog klussen bij particulieren. Over de toekomst is hij duidelijk. “Eerst zijn Frans examen halen, daarna zijn bedrijf uitbreiden.”

Football news:

Greenwood scoorde 15 doelpunten in een seizoen en werd de jongste Manchester United speler met een dergelijk resultaat in 37 jaar
Ronaldo scoorde 29 punten (24+5) in 26 wedstrijden van de Serie A dit seizoen
Dybala scoorde in 5 opeenvolgende wedstrijden van de Serie A
Vardy scoorde zijn 100e Premier League goal voor Leicester
Rashford, Greenwood en martial hebben 55 goals voor het seizoen en overtreffen mane, Salah en Firmino (51 goals)
Martial scoorde 20 goals in een seizoen voor de eerste keer in zijn carrière
Rashford is de eerste Engelse Manchester United speler in 8 jaar met 20+ goals in één seizoen