Netherlands

Politie zet waterkanon in tegen demonstranten Museumplein

Foto: ANP

Op het Museumplein in Amsterdam zet de politie het waterkanon in om demonstranten van het plein te verdrijven. De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie heeft een noodbevel afgekondigd voor het Museumplein en omliggend gebied. Iedereen moet het Museumplein in Amsterdam verlaten, maar een groep van duizend mensen negeert de waarschuwingen en bevelen van de politie, twittert de gemeente.

Op het plein zijn te veel mensen aanwezig, aldus de gemeente. “De driehoek beschouwt deze groep als een demonstratie. De aanwezigen houden geen 1,5 meter afstand. De politie heeft mensen aangesproken en gewaarschuwd”, meldt de gemeente op Twitter.

Voor deze zondag kwamen al tien weekenden op rij honderden mensen naar het Museumplein om te protesteren tegen de overheid in het algemeen en de coronamaatregelen in het bijzonder. Omdat mensen zich niet aan de coronaregels houden, en na meerdere waarschuwingen niet vertrekken, moet de politie ingrijpen. Dat gebeurt met de ME, waterkanonnen en politiepaarden en -honden.

Eerder deze week werd bekend dat de politieoptredens bij demonstraties op het Museumplein in Amsterdam de afgelopen weekenden bij elkaar tot dan toe ruim 5,5 miljoen euro hebben gekost. De politie moest sinds 17 januari tot deze zondag elf keer optreden op het plein in de hoofdstad.

De kosten voor de grootschalige politie-inzet zijn geen extra uitgaven, maar gaan volgens een politiewoordvoerder uitsluitend ten koste van ander politiewerk. “Het werk dat iemand bij de mobiele eenheid of de aanhoudingseenheid doet, is een neventaak. Die inzet gaat dus logischerwijs ten koste van iets anders, bijvoorbeeld werk in de wijk, in de basisteams, de noodhulp, of werk aan politieonderzoeken”, zei de politiewoordvoerder hierover.

Football news:

Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler
Laporta op Messi bij Barca: Leo is de beste ter wereld. Ik ben ervan overtuigd dat hij wil blijven
Messi, Pique en Busquets wonnen de Spaanse beker voor de 7e keer en herhaalden het record van ex-spits Atletische Gainsa
Messi scoorde 9 doelpunten in de finale van de Spaanse beker. Hij overtrof Athletic legend Sarra