Agenten hebben vrijdagavond bij een actie tegen vuurwerkoverlast in het Noord-Brabantse Helmond negen aanhoudingen verricht, laat de politie weten in een persbericht. Het grootste deel van de arrestanten zit nog in de cel op het politiebureau. De afgelopen dagen zou er relatief veel vuurwerkoverlast zijn in de stad. Voor de gemeente, Openbaar Ministerie en politie is de "maat vol", schrijft de politie.

Agenten waren volgens de politie massaal aanwezig om 's avonds tussen 18.00 uur en 23.00 uur te controleren op rondhangende en rondlopende jongeren. Ze gingen ook in op actuele meldingen van burgers over vuurwerkoverlast. Tientallen jongeren werden gecontroleerd.

Bij de actie werd een 16-jarige jongen aangehouden voor de verkoop van vuurwerk. Nog een jongen van dezelfde leeftijd opgepakt werd omdat hij een tas met niet afgestoken vuurwerk in het gezicht van een agent gooide. Een 21-jarige jongen werd aangehouden omdat hij vuurwerk naar een voorbijganger gooide en een prullenbak opblies.

Niet alle aanhoudingen hielden direct verband met vuurwerk. Agenten hielden ook twee verdachten van 18 jaar en 19 jaar uit Eindhoven aan van een straatroof, nadat het slachtoffer hen had gezien en agenten vanwege de vuurwerkactie dichtbij waren.

Nog twee jongeren van 15 jaar en 20 jaar werden aangehouden omdat ze zich niet konden legitimeren. Een 17-jarige jongen is opgepakt voor belediging van een agent. Ook is een 18-jarige jongen gearresteerd omdat hij vijf zakjes hasj bij zich had.

Burgemeester dreigt met hoge boetes

Burgemeester Elly Blanksma stuurde vrijdag nog een officiële waarschuwing naar ouders van ruim zestig overlastgevende jongeren die op het vizier van gemeente en politie staan. Als hun zoons of dochters opnieuw de fout in gaan, wacht hen een boete van maximaal 4.350 euro, viel er in de brief te lezen.

Of er bij de negen aanhoudingen jongeren van deze brief bijzaten, is nog niet bekend. Eerst moet er een rapport naar de gemeente gestuurd worden, die over de desbetreffende boete gaat, laat een politiewoordvoerder weten aan NU.nl.