Netherlands

Proces-Holleeder in hoger beroep van start

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol maakt het gerechtshof Amsterdam dinsdag een begin met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak in hoger beroep tegen Willem Holleeder (62). Dinsdag en donderdag zal een drietal getuigen worden gehoord, onder wie voormalig xtc-handelaar Ronald van Essen.

Holleeder (62) is door de rechtbank veroordeeld tot levenslang wegens zijn sturende rol bij een reeks liquidaties. Hij vormde volgens de rechtbank een crimineel driemanschap met Dino Soerel en Stanley Hillis (geliquideerd in 2011). De moorden op onder anderen vastgoedbaas Willem Endstra, crimineel John Mieremet en zijn voormalige ‘bloedgabber’ en mede-Heinekenontvoerder Cor van Hout heeft de rechtbank aan Holleeder toegeschreven.

Het Openbaar Ministerie zag zijn strafeis door de rechtbank gehonoreerd. Holleeder heeft alle beschuldigingen categorisch van de hand gewezen. Hij kwam vanaf januari 2006 weer volop in beeld, destijds in een grote afpersingszaak. Na het uitzitten van zijn straf in die zaak genoot hij een tijdje van zijn status als BN’er, totdat hij in december 2014 opnieuw werd opgepakt voor de huidige zaak. Sindsdien zit hij vast.

Op verzoek van Holleeder en zijn advocaten zal het hof tientallen getuigen horen. Onder hen een aantal criminele kopstukken, zoals Dino Soerel en Jesse R. (beiden veroordeeld tot levenslang in het aan de zaak-Holleeder verwante liquidatieproces Passage). Ook voormalig officier van justitie en staatssecretaris van Justitie Fred Teeven is - op 15 oktober - opgeroepen om een verklaring te komen afleggen.

De meest spraakmakende getuigen in het proces zijn Holleeders zussen Astrid en Sonja, die zeer belastend over hun broer hebben verklaard en justitie hebben voorzien van heimelijk gemaakte opnamen van gesprekken met hem. Zij zullen naar verwachting pas volgend jaar voor het hof getuigen. Het proces is waarschijnlijk pas eind 2021 afgerond.

Football news:

Eerst zag Oliver het moment niet, toen vergat VAR de regels. En de gevolgen kwamen alleen voor Van Dijk en Tiago
Favre op de nederlaag tegen Lazio: Dortmund had geen vastberadenheid. We moesten een uitstekend spel spelen, en we hebben niet
Lampard op 0:0 met Sevilla: ik denk dat beide teams blij zijn met de loting
Tuchel Pro 1:2 met Manchester United: PSG was niet op de pitch in de eerste helft. Een van de slechtste wedstrijden van het team in de eerste helft, waren we helemaal niet op het veld. Dit is niet ons niveau. Ik weet niet waarom het gebeurde, noch in het bezit van de bal, noch in zijn beweging, noch in tegenaanvallen, noch in de strijd, noch in intensiteit, we speelden niet op ons niveau. Dit is een van onze slechtste wedstrijden en een van de ergste eerste helften, veruit. Het goede nieuws was dat het niet erger kon worden. We waren 0-1 down en het was gemakkelijk om beter te spelen in de tweede helft dan in de eerste
Ole Gunnar Solskjaer: als je naar een team met Neymar en Mbappe, moet je goed te verdedigen, en de keeper moet helpen
Barcelona heeft hun contracten met Pique, Ter Stegen, Langle en de Jong
Rode Pique is een te zware straf. Maar Barcelona speelde goed in de minderheid