Netherlands

Raúl Castro vertrekt als leider Communistische Partij, einde tijdperk-Castro

Cuba Met het vertrek van Raúl Castro komt er een formeel einde aan het Castro-tijdperk op Cuba dat in 1959 begon. De 89-jarige broer van Fidel Castro was in 2018 al afgetreden als president.

Raúl Castro stapt op als leider van de Communistische Partij van Cuba. Hij kondigde dat volgens persbureau Reuters zoals al werd verwacht aan op de eerste dag van een belangrijk partijcongres in de Cubaanse hoofdstad Havana.

De 89-jarige Castro was sinds 2018 geen president meer, maar had als partijleider nog altijd wel veel formele macht. Hij zei in zijn toespraak voor honderden partijleden dat het tijd is de macht door te geven aan een jongere generatie. Wel stelde hij dat hij nog tot aan zijn dood klaar zal staan om „het vaderland, de revolutie en het socialisme” te verdedigen.

Raúl Castro is de broer van de in 2016 overleden revolutionair Fidel Castro. De gebroeders hadden sinds het einde van de Cubaanse revolutie in 1959 de macht op het eiland. Raúl Castro was eerder in zijn carrière opperbevelhebber van het leger en minister van Defensie en volgde in 2008 zijn met zijn gezondheid kwakkelende oudere broer op.

Wie de opvolger van Castro wordt als partijleider is nog niet bekendgemaakt, maar het zal hoogstwaarschijnlijk de 60-jarige president Miguel Diaz-Canel worden. De Communistische Partij is de enige partij die is toegestaan op Cuba en heeft daarom alle macht. Er is ook geen vrijheid van meningsuiting, vrije markt en vrije pers op het eiland.

Football news:

Ramos zal waarschijnlijk niet tegen Sevilla spelen. Hij is uit de Real Madrid ploeg voor twee dagen
President van Beieren: er zullen geen dure transfers zijn. Er is geen noodzaak voor hen, we hebben een ongelooflijk sterk team
Verklaring van Real Madrid, Barca en Juve: we betreuren het dat de oprichters van de Super League gisteren een verbintenis met de UEFA hebben ondertekend. Dit is inconsistent
Het bedrag van de Holand deal kan oplopen tot 200 miljoen euro. Real Madrid zal niet zo veel betalen
Ronaldo leeft voor doelen. Tegen hem spelen is leuk. Milan verdediger Kier op Juve striker
Ter Stegen in het Nederlands team: Ik wens Neuer om zonder blessures te spelen. Ik wil een plaats in de ploeg bereiken, goed spelend voor Barca
De voorzitter van de UEFA zal voorstellen om Real Madrid, Barca en Juve uit te sluiten van de Europese competities voor 2 jaar (Cope)