Netherlands

Rechter verklaart loting wietproef geldig

Selectie

Begin december werden uit zo'n veertig aanmeldingen tien telers gekozen die mogen meedoen aan de proef voor gereguleerde wietteelt. De advocaat van negen afgewezen partijen stelde in het kort geding dat er door de overheid fouten waren gemaakt in de selectieprocedure.

Verplicht

Aan de loting zouden aanvankelijk 39 partijen meedoen, daar kwamen er op het allerlaatste moment nog drie bij na uitspraken van voorzieningenrechters van de rechtbanken Midden-Nederland, Rotterdam en Utrecht. Dat verkleinde de kansen van de rest en maakte de loting onrechtmatig, betoogde de advocaat twee weken geleden op de zitting. De rechtbank in Amsterdam vindt echter dat de overheid verplicht was om uitvoering te geven aan de drie uitspraken. Daarmee hebben ze 'niet de spelregels van het experiment wietteelt op onrechtmatige wijze gewijzigd'.

Erg laat

Loting is bovendien niet ongebruikelijk, stelt de rechtbank. Als de uitgelote wiettelers liever een andere selectie hadden gezien op basis van kwaliteit, zijn ze volgens de rechter erg laat. De regels zijn al in juli vorig jaar afgesproken met de Bond van Cannabis Detaillisten. 'De wiettelers hadden dus veel eerder aan de bel kunnen trekken.'

Alternatieve locaties

Dan is er nog een probleem met gemeenten als Almere en Groningen die na de loting onverwacht hebben aangegeven dat ze maximaal één gereguleerde wietteler binnen hun gemeentegrenzen toestaan met het oog op de openbare orde. De ingelote wiettelers in die gemeenten krijgen nu alsnog de kans alternatieve locaties aan te dragen. De uitgelote wiettelers noemen daarom de wachtlijst waar zij op staan een wassen neus, maar de rechter 'ziet niet dat de ministeries van Volksgezondheid en van Justitie in strijd hebben gehandeld met de wet- en regelgeving van het experiment wietteelt'.

Voorbereiding

Eind februari moet na een onderzoek duidelijk zijn of de tien aan het wietexperiment mogen meedoen. Daarna zijn nog wel zes maanden voorbereidingstijd nodig voor de telers aan de slag kunnen. Het experiment moet duidelijk maken of legale levering, inkoop en verkoop van cannabis mogelijk is. Nu is er nog een gedoogbeleid. (ANP)

Football news:

Drie Barca spelers onder de leeftijd van 19 hebben gescoord in La Liga dit seizoen. Dit is een toernooi record
Mbappe scoorde 7 doelpunten in zijn laatste 4 wedstrijden
Andrea Pirlo: Juventus begon 20 minuten te laat. Maar ik vond de reactie van het team leuk
Ronald Koeman: er zijn geen excuses bij Barca voor het spelen van jonge mensen. Dus het is nog aangenamer om te winnen
Federico Chiesa: voor Juventus, elke wedstrijd is nu als een finale: in Serie A, in de Champions League en in de Cup
Juventus staat 1 punt achter Milaan en 7 punten achter Inter. De teams hebben 25 wedstrijden elk
Moriba scoorde voor Barca in de La Liga in 18 jaar en 46 dagen. Alleen Messi, Fati, Pedri en Krkic hebben het eerder gedaan dan de middenvelder Elijah Moriba op de leeftijd van 18 jaar en 46 dagen