Netherlands

RIVM: 4506 nieuwe besmettingen, grens van half miljoen positieve tests gepasseerd

RIVM: 4506 nieuwe besmettingen, grens van half miljoen positieve tests gepasseerd

Afbeelding: Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Het RIVM telt donderdag 4506 nieuwe besmettingen. Dat zijn er minder dan een dag eerder, toen er 4947 nieuwe positieve tests werden gemeld. Met deze cijfers stijgt het aantal Nederlanders met het coronavirus tot meer dan een half miljoen.

Dat is net geen negen maanden na de eerste vastgestelde besmetting. De teller stond woensdag op bijna 499.000 gevallen. Het aantal mensen dat daadwerkelijk corona heeft gehad, ligt overigens veel hoger - schattingen lopen uiteen van zo’n 850.000 (onderzoek van RIVM) tot bijna 1,1 miljoen (antistoffenonderzoek bloedbank Sanquin).

Lees ook: Weekcijfers RIVM tonen stagnatie: ‘We moeten goed naar de scholieren kijken’

Op donderdag 27 februari werd bij een man uit het Brabantse Loon op Zand, formeel de eerste Nederlandse patiënt, het coronavirus vastgesteld. Daarna liep het aantal besmettingen in rap tempo op, maar hoeveel het er precies waren, is niet duidelijk. In het begin van de pandemie werd er veel minder getest: pas sinds de zomer kunnen alle mensen met klachten zich laten testen. Ook waren er enige tijd problemen met de testcapaciteit.

De 100.000ste besmetting werd gemeld op 23 september, dag 210 van de uitbraak. Drie weken en een dag later was dat aantal al verdubbeld. Op 15 oktober, dag 232 van de uitbraak, kwam het aantal bevestigde gevallen boven de 200.000 uit. 11 dagen later werd de grens van 300.000 gevallen gepasseerd en twaalf dagen daarna werd de 400.000ste positieve test verwerkt.

Inmiddels gaat de stijging iets rustiger. Donderdag is dag 274 van de uitbraak. Het heeft negentien dagen geduurd voor er weer 100.000 gevallen bij kwamen.

Amsterdam heeft veruit de meeste besmettingen van Nederland. In de hoofdstad zijn 38.345 inwoners positief getest. Rotterdam telt 32.962 bevestigde gevallen, Den Haag 21.544 en Utrecht 13.460.

Van meer dan 9100 mensen is zeker dat ze door het coronavirus zijn overleden. Rotterdam telt 580 sterfgevallen, Amsterdam 412, Den Haag 368 en Tilburg 202. In de loop van december overlijdt waarschijnlijk de tienduizendste Nederlander aan een bewezen coronabesmetting. Maar ook voor deze getallen geldt dat het aantal Covid-overlijdens vermoedelijk een stuk hoger ligt, omdat in de eerste golf lang niet iedereen werd getest. Volgens het CBS was het aantal sterfgevallen gerelateerd aan corona tussen begin maart en eind juni al 10.067.

Football news:

Tuchel wil Holand zien in Chelsea. De club koopt geen rijst van West Ham nadat de nieuwe Chelsea manager Thomas Tuchel het team wil versterken
Eriksen pro goal voor Milaan: Het was de perfecte vrije trap voor mij. Ik ben erg blij dat Inter-middenvelder Christian Eriksen het winnende doelpunt scoorde van een vrije trap in de 97e minuut van de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen AC Milan
Conte op 2-1 Met Milaan: voor het winnende doelpunt was het resultaat oneerlijk. Hun doelman is de beste speler van de wedstrijd. Trainer Antonio Conte sprak over de overwinning op AC Milan in de 1/4 finale van de Italiaanse beker (2:1). Dit is de tweede keer op rij dat we de halve finale hebben bereikt, de jongens verdienen respect voor de juiste houding van begin tot eind. Het was een moeilijke wedstrijd, Milan is een sterk team dat leidt in de Serie A, dus we moeten blij zijn dat we ze neergeslagen in de kwartfinales. We hadden de kans om het spel om te draaien in gelijke groepen. Ik denk dat Voor het winnende doel, het resultaat oneerlijk was. We hadden het initiatief, hun doelman was de beste speler van de wedstrijd. We moeten opnieuw over de trend denken als we veel creëren, maar de momenten niet beseffen. We moeten doelgericht zijn, we kunnen zo niet doorgaan, anders winnen we geen wedstrijden die we verdienen om te winnen. Zlatan en Lukaku vechten? Dit is een derby, geen wandeling in het park. Het is onvermijdelijk dat beide teams deze spanning voelden, dus we willen de overwinning opdragen aan de fans, vooral degenen die voor ons kwamen juichen in de teambus. We willen deze vreugde met hen delen
Arsenal deed alles goed, maar ze verloren. Wins geven vertrouwen
Wij hebben bewezen dat wij sterker zijn dan Milaan, Milaan is een sterk team, maar wij hebben bewezen dat wij op hun niveau staan. We hebben zelfs bewezen dat we sterker zijn. We hopen in dezelfde geest verder te gaan. Ruzie tussen Ibrahimovic en Lukaku? Het gebeurt op het veld. Zodra iedereen naar de kleedkamer gaat, verandert alles. We vechten voor de Scudetto. Ze zijn sterk, maar we willen iedereen verslaan zei Marella tegen RAI Sport
Ga je voodoo shit doen, jij kleine kontje. Ibrahimovic-Lukaku tijdens de bekerwedstrijd
De UEFA is niet van plan de Euro in twaalf steden op te geven. Andere opties zijn ongewenst