Netherlands

RIVM spreekt minister De Jonge tegen: 'Schaarste speelde rol bij mondmaskers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Schaarste heeft wel degelijk een rol gespeeld bij een advies over het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg. Dat bevestigt het RIVM na berichtgeving van Nieuwsuur. Minister Hugo de Jonge heeft eerder ontkend dat het RIVM bij de totstandkoming van richtlijnen rekening zou houden met een schaarste aan beschermingsmiddelen.

Sinds een maand geldt het advies om ook bij vluchtig contact met verdachte coronapatiënten in verpleeghuizen ook een mondneusmasker te dragen. Tot half augustus vond het RIVM deze beschermingsmaatregel niet noodzakelijk.

Toch gebaseerd op schaarste

Volgens een woordvoerder heeft het RIVM deze richtlijn aangepast om de situatie gelijk te trekken met ziekenhuizen. Daar moeten medewerkers, ook bij vluchtig en kort contact met een verdachte coronapatiënt toch beschermingsmiddelen dragen. Nu blijkt, na berichtgeving door Nieuwsuur, dat het RIVM dit advies ook baseerde op het gebrek aan mondneusmaskers. 

Het RIVM ontkent dat het advies bewust stilzwijgend is aangepast. "Die richtlijn is aangepast en normaal maken we daar bij iedere wijziging melding van, maar dat is hier niet gebeurd. Dat is geen opzet, maar dat is gewoon vergeten door iemand." 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RIVM-baas: 'Mondmaskers voorkomen verspreiding virus nauwelijks'

Het RIVM stelt dat schaarste ook een rol speelde bij de passage over mondneusmaskers in de richtlijn. "Natuurlijk doe je dat, je houdt rekening met de middelen die beschikbaar zijn. Nu is die schaarste er niet meer", zegt een woordvoerder.

Onlangs antwoordde verantwoordelijk minister De Jonge op vragen van de Tweede Kamer nog dat het RIVM richtlijnen niet baseert "op basis van schaarste".

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi