Netherlands

Robot leest nieuwsbulletins NH radio voor

-

De regionale omroep NH Radio begint een experiment waarbij het zijn nieuwsbulletins niet door een mens maar door een machine laat voorlezen. Geschreven tekst van de redactie wordt in de vroege ochtend automatisch gegenereerd als spraakbrerichten.

Wie de vrouwenstem wil horen (audiofragment) moet vroeg opstaan, want ze is vooralnsog enkel te horen tussen vijf en zes in de ochtend. Als het aan stationsmanager Arjan Snijders ligt zal de technologie van XS2Radio in de toekomst vaker worden ingezet.

“Wij maken ook elke dag diverse bulletins voor smartspeakers, die nu worden gelezen door onze nieuwslezer. Hoe interessant zou het zijn 24 uur nieuws-updates te kunnen aanbieden via deze techniek?”

De technologie kan ook worden gebruikt voor jingles, muziek, podcasts of radiocommercials. De stemmen, die toch ietwat synthetisch overkomen, kunnen zonder al te veel moeite worden vermengd met het audiodesign van de zendende partij.

NH Radio zou de eerste radiozender in Nederland zijn die text-to-speech inzet voor automatisch gegenereerde nieuwsbulletins.

Foto: Sascha Kohlmann (cc)

Football news:

Maurizio Sarri: de ene dag moet Higuain verwend worden, de andere aan de muur genageld
Kapitein Huesca ' s Armbanden-een boek over de geschiedenis en geografie van Spanje
Barcelona ontkende het organiseren van aanvallen op zijn spelers in sociale netwerken
Rangnick combineert het werk van de hoofdcoach en technisch directeur in Milaan
Veron-Messi: als je naar Estudiantes wilt komen, is de tien van jou!
Wereldkampioen-1970 Tostao: alleen een hybride van Ronaldo en Messi kan worden vergeleken met Pele
Diego Simeone: echte krijgen meer boetes vanwege VAR, omdat ze meer aanvallen