Netherlands

Robot leest nieuwsbulletins NH radio voor

-

De regionale omroep NH Radio begint een experiment waarbij het zijn nieuwsbulletins niet door een mens maar door een machine laat voorlezen. Geschreven tekst van de redactie wordt in de vroege ochtend automatisch gegenereerd als spraakbrerichten.

Wie de vrouwenstem wil horen (audiofragment) moet vroeg opstaan, want ze is vooralnsog enkel te horen tussen vijf en zes in de ochtend. Als het aan stationsmanager Arjan Snijders ligt zal de technologie van XS2Radio in de toekomst vaker worden ingezet.

“Wij maken ook elke dag diverse bulletins voor smartspeakers, die nu worden gelezen door onze nieuwslezer. Hoe interessant zou het zijn 24 uur nieuws-updates te kunnen aanbieden via deze techniek?”

De technologie kan ook worden gebruikt voor jingles, muziek, podcasts of radiocommercials. De stemmen, die toch ietwat synthetisch overkomen, kunnen zonder al te veel moeite worden vermengd met het audiodesign van de zendende partij.

NH Radio zou de eerste radiozender in Nederland zijn die text-to-speech inzet voor automatisch gegenereerde nieuwsbulletins.

Foto: Sascha Kohlmann (cc)

Football news:

Schotland coach Clarke: er waren veel goede momenten tijdens de groepsfase, maar geen punten gescoord
Engeland is de meest saaie groep winnaars in de geschiedenis. Twee doelpunten waren genoeg! En op het WK werden de Italianen ooit de eerste met één
Dalic - aan de fans na het bereiken van de Euro Play-offs: u bent onze kracht, en wij zullen uw trots zijn
Modric werd de jongste en oudste doelpuntenmaker in Kroatië bij de Euro
Tsjechische coach Shilgava: We kwamen uit de groep en vochten met Engeland voor de eerste plaats. We kregen wat we wilden
Gareth Southgate: Engeland wilde de groep winnen en blijven spelen op Wembley-en het is gelukt
Luka Modric: als Kroatië zo speelt, zijn we gevaarlijk voor iedereen