Netherlands

Roemer: ‘Geef arbeidsmigrant fatsoenlijk huurcontract met opzegtermijn’

Roemer: ‘Geef arbeidsmigrant fatsoenlijk huurcontract met opzegtermijn’

Afbeelding: Hollandse Hoogte/ANP

Arbeidsmigranten die via hun uitzendbureau woonruimte huren, moeten kunnen rekenen op een fatsoenlijk huurcontract met een opzegtermijn van minstens een maand. Dat is een van de vele aanbeveling die oud-SP-leider Emile Roemer vrijdagochtend presenteert om de positie van arbeidsmigranten te verbeteren.

Roemer werkte de afgelopen maanden in opdracht van het kabinet aan een uitgebreid advies. Dat kwam er omdat tijdens de coronacrisis eens te meer bleek hoe kwetsbaar de positie van veel buitenlandse uitzendkrachten is.

Een van de pijnpunten daarbij is de huisvesting. Veel migranten zijn bij het vinden van woonruimte afhankelijk van het uitzendbureau waarvoor ze werken. Op het moment dat hun klus ophoudt, moeten ze in sommige gevallen ook op stel en sprong hun woonruimte verlaten. Dat moet niet meer kunnen, zo stelt Roemer in zijn rapport.

Toezicht

Ook aan de slechte woonomstandigheden wil Roemer paal en perk stellen. Wat hem betreft krijgen arbeidsmigranten recht op een kamer van minimaal 15 vierkante meter. Het moet afgelopen zijn met situaties waarin meerdere migranten op één kamer verblijven.

Ook is beter toezicht op verhuurders nodig, bijvoorbeeld via een verhuurdersvergunning die gemeenten zouden moeten verstrekken. Roemer presenteert zijn rapport vrijdagochtend tijdens een persconferentie aan minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Football news:

Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona
Napoli fans hielden een vuurshow voor het stadion ter nagedachtenis aan Maradona
Maradona tekende documenten over balsemen en exposeren. De familie wist niet dat ex-Argentina striker Diego Maradona stierf aan een hartstilstand op 25 November. Volgens de journalist Hernan Castillo heeft de voetballer documenten ondertekend waarin staat dat hij na zijn dood moet worden gebalsemd en tentoongesteld. Er zij op gewezen dat de familie van Maradona dit pas in de laatste uren ontdekte en verrast was. Daarover is nog geen besluit genomen. Op dit moment vindt in het presidentieel paleis in Buenos Aires een afscheidsceremonie voor Maradona plaats. Het lichaam wordt in een gesloten kist gelegd
Zorc over de toekomst van Nederland: we hebben lange termijn plannen met hem
Juve zal spelen met Genua, Inter tegen Fiorentina, Milaan-Torino en andere paren van de 1/8 finale van de Italiaanse Cup
Musa over Sheffield: Ik wil op het hoogste niveau spelen, met alle respect voor deze club, want Striker Ahmed Musa heeft commentaar gegeven op een mogelijke verhuizing naar Sheffield United. Ik begrijp niet waarom dit verhaal begon, ik besteed geen aandacht aan geruchten en roddels. Met alle respect voor deze club, Ik verliet Saoedi-Arabië om mijn carrière op het hoogste niveau voort te zetten. Hij zei: Voorwaar, Ik ben vastbesloten dat te doen. Eerder werd gemeld dat agenten de speler boden aan Newcastle, crystal Palace, West ham, Burnley en Sheffield United