Netherlands

Ruim 8.700 docenten en zorgmedewerkers bellen voor coronatest

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Op de eerste dag dat onderwijs- en zorgpersoneel voorrang krijgt in de teststraat, is de GGD overspoeld met telefoontjes. Zeker 8.706 docenten en essentiële zorgmedewerkers belden voor een afspraak.

Gisterochtend opende het telefoonnummer 0800-8101. Alleen onderwijs- en zorgmedewerkers kunnen via dat speciale nummer een afspraak maken voor een versnelde coronatest.

'Druk'

"Het was druk, wat ook te verwachten is met mensen die zich mogelijk al langer wilden laten testen", vertelt een woordvoerder van de GGD aan RTL Nieuws. De hele dag was er een wachttijd en soms werden mensen gevraagd om opnieuw te bellen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Voorrang bij coronatest voor docent en essentiële zorgmedewerker

Ruim driekwart van de telefoontjes leidde tot een afspraak. Volgens de woordvoerder is voor 6.736 medewerkers een coronatest ingepland. Die testen zullen zoveel mogelijk in de ochtend plaatsvinden, zodat mensen 's avonds de testuitslag al krijgen.

Testkrapte

Het kabinet besloot vorige week om zorgmedewerkers en onderwijspersoneel voorrang te geven in de teststraat. Dat was hard nodig, omdat de wachttijden door testkrapte de afgelopen tijd flink waren opgelopen.

Mensen zaten daardoor soms dagen thuis. Dat heeft grote maatschappelijke impact, bijvoorbeeld als kinderen op het primair en voortgezet onderwijs niet naar school kunnen en ouders dus ook thuis moeten blijven zitten. Met de voorrangsregel hoopt de regering daar een einde aan te maken.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Tien GGD's beperken bron- en contactonderzoek vanwege drukte

Streng toezicht

Er wordt streng op toegezien dat alleen medewerkers die in aanmerking komen, gebruikmaken van de versnelde coronatest. Het risico bestaat anders dat ook de voorrangsstraten snel vollopen. Zodra er meer capaciteit in de laboratoria wordt vrijgemaakt voor coronatesten, hoopt minister de Jonge te stoppen met de regeling.

Premier Rutte zei vorige week tijdens een ingelaste persconferentie dat het virus bezig is aan een comeback. Mensen gaan minder streng om met de coronamaatregelen, en dat moet veranderen zei de premier. 

Rutte: 'Gevoel van noodzaak moet weer terug'

Tijdens een persconferentie over coronamaatregelen roept premier Rutte Nederland op om zich strenger aan de maatregelen te houden.

Football news:

Laporte werd ondersteund door Van Dyck: Sorry, bro. Geen geluk, ook al zijn we rivalen ... Manchester City verdediger Emeric Laporte steunde de Liverpool speler ... Sorry, bro. Ik wens u veel succes en een spoedig herstel. Geen vreugde, niets plezierigs, ook al zijn we rivalen 💪 twitterde de Fransman. Van Dijk zal geopereerd worden. De club kondigt geen herstelperiode aan. Het is onwaarschijnlijk dat Van Dijk dit seizoen zal spelen. Liverpool vraagt om uitleg over VAR ' s werk, fans om Pickford te straffen (Carragher kwam voor hem op)
Messi is de beste ter wereld. Hij is altijd een stap voor op de rest. Lautaro Martinez heeft veel gesproken over de Lionel Messi van Barcelona. Ik ken Messi meer als partner in het Argentijnse nationale team dan als rivaal op het voetbalveld. Ik heb dit al eerder gezegd, maar ik zeg het nu en in de toekomst nog eens: Messi is de beste speler ter wereld. Het feit dat hij een Argentijn is maakt ons trots op hem en wij proberen altijd van hem te leren. Ik denk dat het op een ander niveau is. Hij begrijpt voetbal op een andere manier en is altijd een stap voor op iedereen, citeerde Clarin Lautaro als gezegde
Het stadion van Letico werd roze geschilderd in het kader van de campagne ter bestrijding van borstkanker. Het stadion van de atleten, Wanda Metropolitano, werd roze geschilderd om iedereen te steunen die borstkanker bestrijdt, zei de club in een verklaring
Frank Lampard: niets is makkelijk in de Champions League. Dit is een geweldig platform om nieuwe dingen te leren
Ronaldo werd niet opgenomen in het Juve-bod voor de wedstrijd tegen Dynamo Kyiv
Bruno over de rol van kapitein: ik had het niet verwacht. Morgen gaat het niet om mij, maar om het team. Iedereen zou een leider
Ronaldo, Muller, Van Basten, Bergkamp en Cruyff behoren tot de genomineerden voor het beste Centrum in de geschiedenis (Frankrijk voetbal)