Netherlands

Rutte: geen EU-verbod op ‘asociale’ plezierreisjes, wel oproep

Rutte: geen EU-verbod op ‘asociale’ plezierreisjes, wel oproep

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

De EU-landen gaan niet-noodzakelijke reizen niet verbieden, ook al zijn die reizen volgens premier Mark Rutte „ronduit asociaal”.

Wel drukken ze hun burgers nog eens op het hart voorlopig niet naar het buitenland te gaan, zegt Rutte na een nieuwe videovergadering met zijn EU-collega’s over de strijd tegen het coronavirus.

België

Wie nu op skivakantie of een ander plezierreisje gaat, „neemt het risico dat je het virus importeert”, onderstreepte Rutte. Dat kan grote gevolgen hebben nu nog besmettelijker varianten in de EU om zich heen grijpen. „Dat kun je gewoon niet maken.” Volgens Rutte heeft „iedereen nog eens uitgesproken hoe belangrijk het is om niet-essentiële reizen te ontmoedigen. Maar dat is in Europa natuurlijk niet juridisch af te doen.”

België kondigde vooraf aan om een verbod op niet-noodzakelijke reizen te bepleiten. Maar andere lidstaten spraken al meteen hun bedenkingen uit. Ze laten België wel de ruimte om zulke reizen zelf te verbieden, melden Belgische media.

Gesloten grenzen

Als het virus echter weer aan kracht wint, kunnen landen zich gedwongen zien zelfs hun grenzen te sluiten, memoreert Rutte. „Wij maken het natuurlijk ook praktisch onmogelijk voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika om te komen.”

En „als dingen verslechteren, is ook niet uitgesloten dat bijvoorbeeld Duitsland grenzen sluit” met andere EU-landen, beseft Rutte. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zinspeelt daar al op.

‘Vaccinatiepaspoort’

Bij het nieuwe video-overleg zijn geen besluiten gevallen, aldus Rutte. „Het was bedoeld om bij te praten.” Ook over het pleidooi van Zuid-Europese landen voor een Europees ‘vaccinatiepaspoort’ zou een besluit nog ver weg zijn. „In Brusselse burelen worden nu ongetwijfeld varianten van een vaccinatiecertificaat uitgewerkt, maar nu is het veel te vroeg nog.”

EU-voorzitter Charles Michel is optimistisch dat de lidstaten het eens zullen worden over een gemeenschappelijk inentingsbewijs, maar benadrukte dat dit een medisch document zal zijn. „In een latere fase kunnen we bekijken of en in welke omstandigheden zo’n certificaat meer kan worden gebruikt”, zei hij op een persconferentie na het overleg.

Griekenland opperde eerder dat mensen met een vaccinatiebewijs er zonder test en quarantaine op vakantie zouden kunnen gaan.

Brussel wil ‘donkerrode’ coronahaarden in EU verder isoleren

De Europese Commissie komt maandag met een voorstel om in de EU ‘donkerrode zones’, die ook over de grenzen met buurlanden kunnen gaan, in te stellen waar niet-noodzakelijke verplaatsingen aan banden worden gelegd. Het gaat om gebieden waar het coronavirus heel hard om zich heen grijpt, zegt voorzitter Ursula von der Leyen. Personen die vanuit deze gebieden naar elders willen reizen zouden voor vertrek op een Covid-19-besmetting moeten worden getest en bij aankomst in een anderkleurige zone in quarantaine moeten.

Von der Leyen hamerde erop dat de interne grenzen open moeten blijven om de interne markt niet te verstoren. Maar met de snelle verspreiding van nieuwe varianten moet in kaart worden gebracht waar extra maatregelen noodzakelijk zijn, zei ze.

Volgens EU-voorzitter Charles Michel zijn de EU-leiders het eens met elkaar dat er sneller gevaccineerd moet worden. Daarbij rekenen ze erop dat de farmaceuten hun afspraken over leveringen nakomen. Volgens de Europese Commissie heeft fabrikant Pfizer verzekerd dat de leveringen van de vaccins vanaf volgende week weer op peil zijn en daarna toenemen. Volgens Von der Leyen is er brede steun voor haar oproep om in de zomer 70 procent van alle volwassenen te hebben ingeënt.

Ook zegden leiders toe meer onderzoek te laten doen naar het genetisch materiaal van het virus dat in een positieve test is aangetroffen. Op die manier kunnen nieuwe varianten sneller worden opgespoord.

Football news:

Ex-scheidsrechter Andujar Oliver: Messi verdiende geen tweede geel voor het vechten tegen Kunde. De eerste was al overdreven
Spartak-2 coach Pilipchuk over Roche: ik vond het leuk. De kwalificatie van de speler is zichtbaar
Ronaldo gerangschikt in de top 3 scorers van Juventus in de Serie A in de XXI eeuw (71 doelpunten). Hij haalde Dybala
Rostov protesteerde niet tegen de uitslag van de wedstrijd met Zenit. Replay is not possible (SE)
Ronaldo sloeg de muur twee keer met een vrije trap in de wedstrijd tegen Verona. Hij heeft 66 schoten en 1 doelpunt in Juve
Andrea Pirlo: de jonge Juve spelers begrepen het belang van de details niet. Ik vroeg Ronaldo en Alex om met hen te praten, maar het was niet genoeg
Verona coach: We gaven Juve slechts één kans om te scoren, en het is niet gemakkelijk als ze Chiesa en Ronaldo hebben