Netherlands

Rutte: onderzoek naar steun aan Syrische rebellen niet verstandig

Premier Rutte erkent dat hij pogingen heeft gedaan een onderzoek naar de Nederlandse steun aan Syrische rebellen tegen te houden. Vorige week meldden Nieuwsuur en Trouw dat Rutte heeft geprobeerd fracties in de Tweede Kamer ervan te overtuigen zich niet voor zo'n onderzoek uit te spreken.

Het onderzoek zou duidelijk moeten maken hoe het kan dat het kabinet jarenlang gewapende rebellen in Syrië heeft gesteund die mensenrechten schonden en samenwerkten met terroristen. Nieuwsuur en Trouw berichtten daar twee jaar geleden over en in de nasleep daarvan waren er verschillende debatten.

Ongehoord

Kamerleden reageerden verontwaardigd op de bemoeienis van de premier. SP-Kamerlid Karabulut noemde het in het vragenuur in de Tweede Kamer ongehoord dat de premier "zich zo mengt in het parlementaire proces". Volgens Karabulut probeert het kabinet de zaak in de doofpot te stoppen. Ze wil een onderzoek zoals de commissie-Davids dat elf jaar geleden deed. Die commissie nam destijds de steun van Nederland aan de oorlog in Irak onder de loep. "Is de minister-president soms bang voor de feiten?", vroeg Karabulut.

Onder meer het CDA diende drie weken geleden een motie in waarin om een onderzoek werd gevraagd, maar die motie is aangehouden.

Strijders in gevaar

Rutte zei in het vragenuur dat hij "uiteraard" het recht van Kamerleden respecteert om te stemmen zoals ze willen. Maar hij voegde eraan toe dat hij zich met deze kwestie heeft bemoeid omdat een onderzoek volgens hem onverstandig zou zijn. Hij zei dat geen enkele internationale partner met wie Nederland samenwerkt dit type informatie naar buiten brengt, en dat het geven van meer details spanningen met bondgenoten kan veroorzaken.

Verder zouden volgens hem strijders van de destijds gesteunde groepen in gevaar kunnen. Hij zei ook dat het kabinet alle relevante informatie al met de Kamer heeft gedeeld, soms vertrouwelijk.

Kamerlid Van Helvert van regeringspartij CDA reageert fel op het antwoord van Rutte. Volgens hem verdraait de premier de situatie: "Hij doet voorkomen alsof hij tegen een onderzoek is, omdat hij betrokken rebellen in Syrië wil beschermen, terwijl het onderzoek gericht is op de besluitvorming in zijn ministerie", twittert hij. Volgens Van Helvert speelt de premier geen open kaart en is zijn antwoord "ver bezijden de waarheid". Het CDA gaat vervolgvragen stellen.

Football news:

Golovin over de bijnaam Tsaar: niets meer dan een grap. Dit is noodzakelijk voor de media en fans, maar ik ben een voetballer
David De Gea: Ik probeer een leider te zijn voor Manchester United. Ik heb de ervaring van het winnen van grote titels hier
Het voelt alsof we al 10 jaar samenwerken! Chelsea stars nam maandag afscheid van Lampard, Chelsea ging officieel uit elkaar met Frank Lampard. We hebben al een reeks gebeurtenissen beschreven die aan het ontslag voorafgingen. Ondanks geruchten over problemen binnen het team, reageerden veel spelers op Frank ' s ontslag. We hebben de belangrijkste reacties van de Chelsea sterren verzameld. Hier zijn respect, woorden van dankbaarheid en vele goede wensen
Bayern München heeft een contract getekend met voormalig Basel striker Oberlen
Barcelona is Liverpool nog zo ' n 29 miljoen euro schuldig voor de transfer van Coutinho
Lazio voelde zich onoverwinnelijk voor covid. Ze hadden kunnen vechten voor de Scudetto
Lampard is nog een slachtoffer van Russische roulette in Chelsea. Dit is Abramovich 's stijl ... Voormalig Chelsea striker Chris Sutton heeft gesproken over Frank Lampard' s ontslag als Blues manager. Chelsea heeft Roberto Di Matteo ontslagen zes maanden nadat hij hen de Heilige Graal van de Champions League won. Ze ontsloegen Carlo Ancelotti in de gang van het Goodison Park Stadion. Het jaar daarvoor nam hij de Premier League en de beker. Ze vuren Frank Lampard nu na een slechte tijd af. Dit is de meest meedogenloze van de meedogenloze clubs. 52 dagen geleden, op 5 December, leidde Chelsea de Premier League. Er zijn 49 dagen verstreken, omdat ze geen 17 wedstrijden op rij hebben verloren in alle wedstrijden. In deze tijd kwam de eigenaar van de club, Roman Abramovich, tot de conclusie dat Lampard er niet mee omging. Dit is de ultieme manifestatie van kortetermijndenken. Lampard sprak van een adem van frisse lucht en positiviteit na het verslaan van Luton in de FA Cup op zondag. En nu wordt hij weer een slachtoffer van de Russische Roulette in Chelsea. Abramovich voegde een persoonlijke noot toe door een verklaring af te leggen, iets wat hij met geen enkele andere coach heeft gedaan, en het was leuk, maar hij gaf Lampard nog steeds een schop onder zijn kont. Thomas Tuchel is onderweg en je kunt verwachten dat het eindigt in tranen. Tuchel zegt nooit Ja. Hij had ruzie met zijn voormalige werkgevers. Zijn afspraak zegt veel over Abramovich ' s houding. De Chelsea eigenaar is niet bezorgd over een lange termijn project-het gaat over winnen en het vinden van de snelste manier om het te bereiken. Hij vindt het niet erg om Tuchel aan te nemen en hem binnen 18 maanden te ontslaan als de Duitser één of twee grote trofeeën wint. Dit is Abramovich 's stijl, schreef Sutton