Netherlands

Samsom: Fryslân inspiratie voor circulaire economie in Europa

Fryslân behoort in Europa tot ,,een kopgroep die er wezen mag” als het gaat om regio’s die werk maken van een circulaire economie.

Dat zei Diederik Samsom tijdens het online café van de 120 leden tellende vereniging Circulair Friesland. Hij is kabinetschef van eurocommissaris Frans Timmermans en voortrekker van de Europese Green Deal. Die heeft als doel om het continent energieneutraal te maken in 2050. Het hergebruik van grondstoffen is daarbij cruciaal.

,,We maken in Brussel nieuwe wetten op basis van wat mensen willen en laten zien”, zei oud-Leeuwarder Samsom. ,,Jullie willen in Friesland een circulaire economie en laten dat zien. Dat zorgt voor inspiratie.”

'Vier jaar geleden hoorde je er in Brussel niemand over, maar in Friesland al wel'

Gedeputeerde Sander de Rouwe constateerde dat Europa het thema de afgelopen jaren ,,voortvarend” heeft opgepakt. ,,Vier jaar geleden hoorde je er in Brussel niemand over, maar in Friesland al wel. Wat dat betreft lopen we behoorlijk in de pas. Ik voel me enorm gesteund door wat er nu in de EU gebeurt.”

Om de economische gevolgen van de coronacrisis te verzachten, komt er een Europees herstelpakket van 750 miljard euro. ,,Daarvan gaat 5,6 miljard aan giften naar Nederland”, zei Samsom. ,,Dat biedt de regio’s in het land nog meer kansen om een circulaire economie te realiseren.”

De Rouwe haakte daar op in. ,,Europa schiet met deze koers enorm raak, maar is voor veel mensen ver weg. Je hebt overheden en ondernemers nodig die de ambities kunnen vertalen naar concrete regelingen voor bedrijven. Daar kan de provincie een belangrijke rol spelen.”

Football news:

Ilkay Gundogan: Holland is een geweldige speler. Hij heeft de juiste houding om te klimmen naar de top
PSG en Bayern München bieden op Lucas Vazquez. Hij kan het niet eens zijn met Real Madrid
Allegri vertelde Agnelli toen hij met pensioen: ontdoen van Ronaldo, hij belemmert de vooruitgang van het team en de club
Ibrahimovic werd geschorst voor 1 wedstrijd voor het beledigen van de scheidsrechter
In December besloot de coach dat een andere keeper zou spelen, niet ik. Liverpool zijn blij met me, maar we moeten iets bespreken
Rafinha Diaz: Bielsa is een veeleisende coach, maar dat is prima. Hij probeert erachter te komen hoe elke speler beter te maken
Ik speel al voor West Ham sinds ik een kind was, dus maak me niet wakker. Dit seizoen is gewoon een mooie droom