Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Scenarioschrijver Kees Holierhoek (Soldaat van Oranje) overleden

Door onze nieuwsredactie

Scenarioschrijver Kees Holierhoek is vorige week zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn familie maakte dat zaterdag bekend in een rouwadvertentie. Holierhoek schreef onder andere mee aan de scenario's van de films Soldaat van Oranje en De Worstelaar van Paul Verhoeven.

De in Delft geboren schrijver kwam ook met het idee voor de televisieserie Klaverweide, uit de tweede helft van de jaren zeventig. Holierhoek werkte voor die serie ook mee aan het script voor enkele afleveringen. Daarnaast schreef hij mee aan enkele toneelstukken en schreef hij boeken, zoals Hanen in de Kloostertuin (1965).

Holierhoek (Delft, 1941) studeerde Nederlandse taal en letterkunde in Leiden. Als schrijver sleepte hij in zijn carrière meerdere prijzen in de wacht, zoals de Edmond Hustinxprijs in 1986. Later was hij onder meer voorzitter van de Stichting Lira (LIteraire Rechten Auteurs), de auteursrechtenorganisatie voor schrijvers. In 2002 werd Holierhoek benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en was hij erelid van de Vereniging van Letterkundigen vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse auteurs en vertalers.

Naar Holierhoek is een bekende scenarioprijs vernoemd: de Kees Holierhoek Scenarioprijs, eerder de Lira Scenarioprijs. Er is een bedrag van 15.000 euro aan verbonden.