Netherlands

'Slechte gemeentelijke regeling zakgeld voor kinderen'

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is bezorgd over het gebrek aan een goede regeling voor kleed- en zakgeld voor kinderen die onder toezicht zijn gesteld of in instellingen wonen. Waar thuiswonende kinderen zakgeld van hun ouders of verzorgers krijgen, moet dit voor andere kinderen geregeld worden via afspraken tussen gemeenten en jeugdinstanties. De ombudsvrouw concludeert na onderzoek dat de zakgeldregeling momenteel niet goed geregeld is en kinderen niet het geld krijgen waar ze wel recht op hebben.

Recht

Jaarlijks komen er bij de Kinderombudsman tientallen gevallen van uit het hele land binnen van kinderen die geen zakgeld krijgen, maar er wel recht op hebben. In 2017 en 2019 bracht de Kinderombudsman al rapporten uit over de problemen rondom zak- en kleedgeld voor kinderen bij jeugdhulpinstellingen. Ook werd in 2017 een document opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Jeugdzorg Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en de GGZ Nederland. Deze 'handreiking' gaf aanbevelingen over hoe kleed- en zakgeld beter geregeld kon worden.

Niet opgelost

Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd nadat een 15-jarig meisje uit Den Haag zich had gemeld bij de regionale Jeugdombudsman. Dit meisje woonde in een logeerhuis en kreeg geen zak- en kleedgeld, terwijl ze hier wel recht op had. Dit leidde tot een groter onderzoek, waaruit volgens kinderombudsvrouw Kalverboer is gebleken dat de problemen nog steeds niet zijn opgelost.

Landelijk

De ombudsvrouw vraagt onder meer om een landelijke regeling, in plaats van een gemeentelijke. Daarnaast vraagt ze gemeenten en instanties om te achterhalen welke kinderen nog recht hebben op zak- en kleedgeld en om dit zo snel mogelijk uit te betalen. Het meisje uit Den Haag heeft inmiddels via een andere instantie zakgeld gekregen en een voorschot op andere uitgaven. In de regio Den Haag lopen er momenteel zeker drie zaken van kinderen die wachten op zakgeld. (ANP)

Football news:

Medaillestand van de Olympische Spelen van 2020: China leidt, Rusland heeft één goud, de Verenigde Staten heeft vier (we wonnen twee finales van ons team)
Juventus en Cuadrado bespreken een contractverlenging tot 2023
Manchester United kan proberen om Saul te ondertekenen in de zomer voor 45 miljoen pond (Daily Mail)
Braithwaite ' s agent: Martin zal in Barcelona blijven. Hij is blij bij de beste club in de wereld
Beppe Marotta: Lukaku is niet te koop. Dit is een belangrijk stuk op het schaakbord van Inzaghi
Tuchel over de prijs voor de beste coach in Duitsland: Teams kunnen winnen zonder coaches, en coaches zonder team - No
Vidal is geïnteresseerd in Boca Juniors, Amerika en Flamengo