Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SMER-partij van oud-premier Fico aan kop in verkiezingen Slowakije

Michal Simecka van Progressief Slowakije

Met ruim 90 procent van de stemmen geteld, gaat de partij SMER van oud-premier Robert Fico aan kop bij de parlementsverkiezingen in Slowakije. De partij heeft bijna 24 procent van de stemmen binnengehaald.

De liberale partij Progressief Slowakije (PS), die volgens twee exitpolls de winnaar zou worden, heeft ruim 15,5 procent van de stemmen naar zich toe weten te trekken. In de peilingen gingen de partijen redelijk gelijk op met ongeveer 20 procent van de stemmen.

Vanuit Europa wordt met zorgen naar de verkiezingen in Slowakije gekeken omdat Fico met zijn partij een andere koers wil varen dan de huidige pro-Westerse regering. Hij beloofde de steun die Slowakije aan buurland Oekraïne levert te stoppen. Hij stelt dat niet de Russen, maar de Oekraïners de oorlog zijn begonnen.

Fico was al twee keer premier van Slowakije. Dat hij Rusland vooral als partner ziet, werd duidelijk toen hij in 2014 EU-sancties tegen Rusland afkeurde.

De PS-partij pleit juist voor het behoud van de sterke steun van Slowakije voor Oekraïne. Ook volgt de partij een liberale lijn als het gaat om groen beleid en lhbti-rechten.

Exitpolls

Gisteravond leek het er nog op dat PS aan het langste eind zou trekken. Volgens de eerste prognose van de Slowaakse zender RTVS had PS, van leider Michal Simecka, bijna 20 procent van de stemmen behaald. In een andere peiling, van tv-station Markiza, zou de partij 23,5 procent van de stemmen halen.

SMER had gisteravond volgens de exitpoll van de Slowaakse zender RTVS iets meer dan 19 procent van de stemmen naar zich toe weten te trekken. Volgens de exitpoll van Markiza kreeg de partij 21,5 procent.

Geen van de partijen zal een absolute winst behalen waardoor er een coalitie gevormd moet worden. De verwachting is dat de partij van Fico over rechts een coalitie zal vormen, mogelijk met extreemrechtse partijen. In hoeverre dat lukt is nog de vraag, veel is nog afhankelijk van de resultaten van kleinere partijen.