Netherlands

Spaense Peal terug op de zeedijk bij Ternaard

Na een aantal maanden afwezigheid is zaterdag op de zeedijk aan 't Skoar bij Ternaard de Spaense Peal teruggeplaatst.

De paal staat op een plek waar de nieuwe zeedijk kruist met de oude zeekering. Volgens de overlevering zouden er op deze plek vroeger lijfstraffen uitgedeeld zijn. De naam zou echter uit de Spaanse tijd dateren, toen er bij geschillen over de dijkverlegging arbitrale uitspraken werden gedaan.

Nieuw exemplaar

Enkele jaren geleden legde Sieger Venema, oud-bewoner van de buurtschap 't Skoar ten noorden van Ternaard, bij het Wetterskip Fryslân de vraag neer of de inmiddels verrotte Spaense Paal niet zou kunnen worden gerestaureerd. Hoewel het Wetterskip positief was, gaf het geen prioriteit aan het idee.

Hierop wendde Venema zich tot Dorpsbelangen Ternaard. Venema liet weten dat hij zelf wel een stalen nieuw exemplaar wilde maken van de paal. Met zijn oomzegger Goasse Venema maakte hij er een plan voor. In Machinebouw Mekos uit Schagerbrug werd er een sponsor voor het project gevonden.

Terugplaatsing

Dorpsbelangen Ternaard droeg zorg voor de nodige vergunningen, financiën (waaronder een subsidie voor uit de subsidieregeling dorpen- en wijkenbudget Noardeast-Fryslân) en het projectplan. Vrijwilligers onder wie leden van de werkgroep recreatie en toerisme van Dorpsbelangen Ternaard hielpen om het plan tot en met de laatste stap uit te voeren.

Zaterdag is de nieuwe Spaense Peal of Spaanse Paal onder het toeziend oog van Sieger Venema en bovendien voorzien van een informatiebord teruggeplaatst op zijn oude plek aan 't Skoar.

loading  

Football news:

Bayern ' S wedstrijd in de Duitse beker werd uitgesteld vanwege quarantaine in Bremer
Shakhtar coach de Derbi op 2:1 met Genk: als we verder willen gaan, moeten we de hele 90 minuten krachtig spelen
Lewandowski geeft toe dat hij Bayern over een jaar verlaat. De spits heeft een contract tot 2023
Kochenkov op de verhuizing naar Arsenal: Shamov, Levashov zijn uitstekende Keepers, we zullen concurreren
Neville over Kane: hij lijkt erg geïrriteerd, maar dit is geen excuus. Het is onmogelijk om een speler ontbrekende training te rechtvaardigen
Kovac over hooting bij Tchuameni: we zijn er kapot van dat dit nog steeds gebeurt in de XXI eeuw. We wonnen de wedstrijd tegen racisme
Chelsea biedt Inter 120-130 miljoen euro aan voor Lukaku. De spits krijgt een contract van 12 miljoen euro per jaar