Netherlands

Thuiszorg vraagt familieleden van cliënten om hulp

De druk op de thuiszorg wordt door de coronacrisis zo groot, dat de sector een beroep doet op familieleden en vrienden van cliënten. Zij kunnen het verzoek krijgen om te helpen, niet alleen met het doen van de was of het koken van eten, maar ook bijvoorbeeld bij toiletbezoek of bij het wassen van iemand.

„Het piept en het kraakt”, aldus een woordvoerder van de branchevereniging voor zorgorganisaties ActiZ. „Maar een zorgorganisatie mag niet door het ijs zakken, want de zorg voor kwetsbare ouderen en chronisch zieken kun je niet op pauze zetten zoals in de ziekenhuizen.”

Het ziekteverzuim onder medewerkers loopt volgens ActiZ op. „Thuiszorginstanties zijn momenteel heel creatief in het rondkrijgen van de roosters.” Op veel plekken wordt er zorg geleverd met steeds minder mensen en dat betekent in sommige gevallen dat zorg wordt afgeschaald.

„Zorgorganisaties proberen eerst om uren in te leveren op niet-zorgtaken zoals overleggen, cursussen, opleidingen. Maar op veel plekken moet er ook al een beroep worden gedaan op mantelzorgers om zorgtaken over te nemen”, aldus de woordvoerder.

De situatie verschilt sterk per regio, aldus de woordvoerder. Hoe de komende tijd eruit gaat zien is dus ook lastig te voorspellen. „Maar we zijn op sommige plekken niet ver verwijderd van de inzet van het leger om de zorg draaiende te houden.”

Football news:

Griezmann op Messi: Ik bewonder Leo, en dat weet hij. We hebben een grote relatie
Rooney over de mogelijkheid van een verhuizing naar Barca in het seizoen 2010/11: denken erover. Wayne Rooney heeft herinneringen gedeeld over hoe hij van Manchester United naar Barcelona had kunnen verhuizen na zijn transferaanvraag in oktober 2010
Hoera, in Engeland laten ze het publiek weer toe. Tot 4.000 en niet overal, maar de clubs zijn gelukkig. Iedereen verveelde zich
Suller over de wedstrijd met Istanbul: Dit zijn De Kampioenen van Turkije, het zal moeilijk zijn
Gasperini over de nominatie voor de beste coach van het jaar award: als we Liverpool verslaan, misschien krijg ik een paar stemmen
Julian Nagelsmann: Leipzig wil PSG Het Laatste gevoel geven dat ze het hebben over
Tuchel Pro Champions League: wedstrijd met Leipzig-de finale van onze groep