Het RIVM heeft in de afgelopen week opnieuw een stuk meer positieve coronatests geregistreerd dan in de week ervoor, blijkt dinsdag uit de weekcijfers van het instituut. De toename van het aantal positieve coronatests lijkt volgens het RIVM samen te hangen met de versoepelingen van de coronaregels van ruim drie weken geleden. Ook het seizoenseffect speelt een rol.

In de afgelopen week testten 25.751 mensen positief op het coronavirus, 44 procent meer dan vorige week. Toen testten 17.832 mensen positief. In de week daarvoor ging het nog om 12.016 positieve tests.

Ruim 198.000 mensen lieten zich bij de GGD testen, een kwart meer dan in de week ervoor. Het aandeel positieve coronatests steeg van 10,3 procent naar 12 procent.

Ook het aantal ziekenhuis- en intensivecareopnames nam toe ten opzichte van de week ervoor. Zo namen Nederlandse ziekenhuizen in de afgelopen week 385 coronapatiënten op, van wie 81 op een intensivecareafdeling. Een week eerder ging het om 281 ziekenhuisopnames, waarvan 71 op de ic.

De R-waarde, het getal dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is gestegen van 1,12 naar 1,20. Dit betekent dat 100 besmette personen gemiddeld 120 anderen besmetten. De R-waarde is altijd de waarde van twee weken geleden.

Verder registreerde het RIVM in de afgelopen week 48 coronagerelateerde sterfgevallen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van de zeven dagen ervoor (24).