De Amerikaanse president Donald Trump heeft de afgelopen vijftien jaar zeker tien jaar geen inkomstenbelasting betaald, dat blijkt uit zijn belastingaangifte die The New York Times in handen heeft gekregen.

De Amerikaanse krant heeft inzicht gekregen in de belastingaangiftegegevens van de afgelopen twintig jaar van de Amerikaanse president.

Uit de documenten blijkt onder meer dat de Trump in 2016 en 2017 slechts 750 dollar elk jaar aan inkomstenbelasting zou hebben betaald. Ook zou Trump tien jaar lang geen inkomstenbelasting hebben betaald omdat hij zou hebben aangegeven te weinig te hebben verdiend. Trump behoort tot de rijkste inwoners van de Verenigde Staten.

Tijdens een persconferentie bestempelde Trump het bericht van The New York Times als "nep nieuws". Trump's advocaat Alan Garten zegt tegenover de krant de de president de afgelopen twintig jaar miljoenen dollars aan belastinggeld heeft betaald.

Trump wil belastingaangifte privé houden

Trump probeert al jaren te voorkomen dat hij zijn belastingaangiften moet delen, terwijl hij tijdens de presidentsverkiezingen in 2016 beloofde deze openbaar te maken. Presidenten maken deze gegevens doorgaans altijd vrij, volgens een oude traditie.

De Democraten vermoeden dat Trump details over zijn persoonlijke vermogen en mogelijke door zijn presidentschap veroorzaakte conflicten met zakenpartners wil achterhouden.

In juli oordeelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat Trump zijn financiële boekhouding inclusief zijn belastingaangiftes moet vrijgeven aan de openbaar aanklager in New York vanwege een rechtszaak over zwijggeld. Deze gegevens zouden niet gedeeld worden met het Huis van Afgevaardigden.