Netherlands

Tweede spoorwegovergang Hooghalen na meerdere incidenten met spoed dicht

Gerelateerd

Het treinverkeer rondom Roermond is weer op gang gekomen. Hulpdiensten en...

Een vrachtwagen met aanhanger is donderdagmiddag in Roermond op een beveiligde...

NS en ProRail zijn dinsdag begonnen met het rookvrij maken van treinperrons....

Bij Hooghalen in Drenthe heeft spoorbeheerder ProRail met spoed een alternatieve weg aangelegd voor de twee niet actief beveiligde spoorwegovergangen. De eerste daarvan sloot al begin september, de tweede ging afgelopen nacht dicht.

Het was al de bedoeling ze te sluiten. De plannen ervoor lagen klaar na onderhandelingen met onder meer de NS, gemeente en omwonende boeren. ProRail heeft er nu extra haast mee gemaakt, na een bijna-aanrijding in augustus. En in mei kwam een machinist om het leven bij een aanrijding. Door die incidenten raakten de gesprekken over sluiting in een stroomversnelling. Beide overgangen zijn nu dicht.

Lees ook: Machinisten willen actie na opnieuw gevaarlijk moment op onbewaakte spoorwegovergang

Tijdelijke oplossing

Voor de aanleg is landbouwgrond overgenomen, zijn bouwmaterialen aangevoerd en is een strook van een bosperceel gekapt. Bij de versnelde onderhandelingen waren ook onder meer Waterschap, Gasunie en Natuurmonumenten betrokken. De ontsluitingsweg is (voor een deel) tijdelijk, want ProRail ziet de definitieve weg het liefst nog dichter langs het spoor.

Lees ook: Machinist overleden na botsing tussen trein en tractor bij Hooghalen

ProRail, maar ook het kabinet en onder meer spoorpersoneel willen snel af van alle onbeveiligde spoorwegovergangen, na meerdere ernstige ongelukken. In Nederland zijn er ongeveer 300 van dit soort overgangen, waarvan 180 openbaar toegankelijk. Daarvan zijn er inmiddels ruim 50 gesloten. Voor 2024 moeten er dus nog zo’n 130 dicht, of in het uiterste geval veel beter beveiligd.

ANP

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi