Het is voor huizenkopers met een modaal inkomen moeilijker geworden om een woning te vinden in Utrecht ten opzichte van een jaar geleden. Uit berekeningen van De Hypotheker blijkt dat een alleenstaande huizenkoper met een modaal inkomen slechts voor 1,5 procent van het totale woningaanbod in aanmerking komt.

Voor alleenstaanden met een modaal inkomen is de woningmarkt niet gunstig. Voor deze inkomensgroep is 4,7 procent van het totale huizenaanbod in Nederland is beschikbaar. Een jaar geleden was dit nog 6,3 procent.

In grote steden is de kans om een woning te vinden erg klein. In Utrecht is 1,5 procent van het huizenaanbod beschikbaar voor de inkomensgroep, in Eindhoven is dat 1,8 procent.

Ook voor tweeverdieners met een modaal inkomen zijn de vooruitzichten het afgelopen jaar verslechterd. Een jaar geleden kwamen zij in aanmerking voor 35 procent van het totale woningaanbod. Inmiddels is dat 32 procent. In Utrecht zijn de cijfers slechter. Daar is 17,2 procent van het woningaanbod beschikbaar voor een stel met een modaal inkomen.