Netherlands

Vakcentrale: werknemer moet nooit gedwongen worden tot coronatest

Foto: ANP

Werknemers mogen zich nooit gedwongen voelen om een coronatest af te nemen, ook niet als hun baas daar op aandringt. De lichamelijke integriteit is daarvoor te belangrijk, betoogt de Vakcentrale voor Professionals (VCP). De koepel van vakorganisaties voor onder andere de politie, ambtenaren en zorgmedewerkers zegt desondanks signalen te krijgen dat werkgevers personeel dwingt een test te doen.

“Wij horen dat werkgevers testen op de werkvloer introduceren”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein. Volgens hem schermen werkgevers te gemakkelijk met juridische begrippen die hun de mogelijkheid moet geven coronatests af te dwingen omwille van de veiligheid op de werkvloer. “Maar die zijn daar helemaal niet voor bedoeld.”

De Tweede Kamer nam dinsdag een tijdelijke wet aan die toegangstesten mogelijk maakt. De VCP benadrukt dat daarin is geregeld dat werknemers nooit verplicht zijn een test af te leggen. “De norm is simpelweg dat je werknemers daar niet toe kunt verplichten, onder meer omdat de lichamelijke integriteit te zwaar weegt en er sprake is van een afhankelijkheidsrelatie”, aldus de vakcentrale. Werkgevers moeten zich wat de VCP betreft beperken tot minder verregaande maatregelen om besmettingen tegen te gaan, zoals afstand houden en handen wassen. Daarnaast zullen veel werknemers vrijwillig een coronatest doen, zo is de verwachting.

De VCP pleit ervoor om werknemers binnen het cao-overleg veel meer te betrekken bij het afbakenen van de normen rond coronamaatregelen op de werkvloer. Naast coronatests denkt de vakcentrale daarbij aan afspraken rond vaccinaties en het gebruik van ‘coronapaspoorten’ voor personeel dat veel reist.

Football news:

Vladimir Petkovic: Zwitserland is boos op de derde plaats. We kunnen alleen maar wachten
Vidal en Medel krijgen een boete voor een bezoek aan een kapper in een hotel in Chili. De Federatie bevestigde het verhaal met prostituees niet
Javi Martinez verhuisde naar Qatar
Turkse aanvoerder Yilmaz bij vertrek uit de Euro: we verontschuldigen ons bij iedereen, we schamen ons
Ik werd zelfs verliefd op Mancini. Deze Euro maakt elke Italiaan gelukkiger
Chalhanoglu is Interessant om te Inter. Hij heeft een contract met Milaan tot 30 juni
Yuri Kaminsky op Euro 2020: We kijken en wroeten voor ons team. We geven geen advies aan Cherchesov en bouwen geen tactiek, maar natuurlijk bespreken we het