Netherlands

Viering Bevrijdingsdag is ook dit jaar weer online

Foto: ANP

De viering van Bevrijdingsdag is vanwege de coronamaatregelen voor de tweede keer volledig digitaal. Geen Bevrijdingsfestivals op veertien plekken in het land, maar een gezamenlijk onlineprogramma dat via een gratis livestream voor iedereen is te volgen.

Rond het middaguur houdt de Duitse bondskanselier Angela Merkel de 5 meilezing. Ze doet dit via een liveverbinding vanuit Berlijn. Eigenlijk zou Merkel dit vorig jaar al doen, maar dat ging vanwege het coronavirus niet door. De NOS zendt de lezing uit vanuit het Kunstmuseum in Den Haag, waar minister-president Mark Rutte aanwezig is en met de bondskanselier in gesprek gaat over vrijheid. De 5 meikinderlezing wordt gedaan door Mily Al-Azzazi.

Aansluitend ontsteekt Rutte het Bevrijdingsvuur. Dit is het officiële begin voor de (online)activiteiten op Bevrijdinsdag. Via een livestream zijn er meer dan tweehonderd optredens te bekijken, van onder anderen Typhoon, Suzan & Freek, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje en Milow. Ook de Ambassadeurs van de Vrijheid, Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser geven een show. Behalve muziek is er ook dans en theater en worden er Vrijheidscolleges gegeven door Haroon Ali, Soundos el Ahmadi en Joris Linssen.

Normaal gesproken vliegen op 5 mei de Ambassadeurs van de Vrijheid met een helikopter naar verschillende festivals in het land maar dat zit er dit jaar niet in. Vanaf een locatie, Vliegbasis Gilze-Rijen, treden de artiesten op en verbinden ze de verschillende festivals met elkaar.

Als alternatief voor de Vrijheidsmaaltijden, die normaal gesproken in het hele land te vinden zijn, is er dit keer de Vrijheidsmaaltijdsoep. Kok en schrijfster Yvette van Boven maakte het recept. Het idee is de soep te maken, te delen met je buren en vrienden en samen het gesprek aan te gaan over vrijheid.

Bevrijdingsdag wordt traditiegetrouw feestelijk afgesloten met het 5 meiconcert. Dat zal ook dit jaar niet buiten op de Amstel zijn, maar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Onder anderen André van Duin, Claudia de Breij, Maan en Stef Bos doen hier aan mee. Het concert is rechtstreeks te zien op NPO 1.

Football news:

Jurgen Klopp: Ik ben er niet zeker van of Liverpool een kans heeft om een plaats in de top 4 van de Premier League te nemen
Solskjaer op Cavani ' s contract: hoe meer doelpunten hij scoort, hoe beter Manchester United als team zal zijn. We hebben geen tijdslimiet
Tuchel op Guardiola: als je speelt met Pep ' s team, realiseer je je dat de moeilijkste wedstrijd is gekomen
Solskjaer, Bielsa, Allardyce en Bruce zijn in voor de titel van beste coach van April in de Premier League
De 28-jarige Toven verhuisde naar de Mexicaanse Tigres. De 2018 wereldkampioen zal spelen met Gignac
Hans-Dieter Flick: Lewandowski denkt aan Gerd Mullers record. Robert is een wereld-klasse voetballer, hij is uniek
Onze blogger bezocht de Hall of Fame of International Football - het blijkt dat hij in Mexico is. De creatie werd goedgekeurd door Blatter, onder de leden van Lev Yashin