Netherlands

VodafoneZiggo laat personeel permanent helft van de tijd thuiswerken

VodafoneZiggo laat zijn personeel ook na de coronacrisis structureel de helft van de tijd thuiswerken. Dat bevestigt het bedrijf aan BNR na een akkoord met de ondernemingsraad. Daarmee is het naar eigen zeggen de eerste grote Nederlandse werkgever die daartoe besluit.

'We laten mensen twee tot drie dagen per week vanuit huis werken', zegt Thomas Mulder, hr-directeur van VodafoneZiggo. 'Dat geldt voor onze kantoormedewerkers, inclusief de mensen in ons callcenter en bij sales.' Het nieuwe thuiswerkbeleid is vrijwillig, personeel kan zelf aangeven of het er gebruik van maakt. Met het deel dat hiervoor kiest worden afspraken gemaakt over welke dagen ze thuiswerken. Deze gesprekken voert het bedrijf de komende weken.

Volg ook | Spitsbrekers

Een goede spreiding is daarbij cruciaal, denkt Mulder. 'Als de ene helft op kantoor en de andere helft thuis is, werkt virtueel werken echt een stuk minder goed dan nu.' Bij VodafoneZiggo werken zo’n 7.500 mensen.

Sluiting kantoren

Volgens het telecombedrijf kan de maatregel ervoor zorgen dat op termijn een deel van de kantoren overbodig is. 'Als dit goed werkt, hebben we minder vierkante meters kantooroppervlak nodig', verwacht Mulder. Tegelijkertijd verandert de functie: 'We zullen bijvoorbeeld meer ruimtes inrichten waar mensen virtueel vergaderingen kunnen houden. We stellen dan andere eisen aan zo'n kantoor.'

Thuiswerken de norm

Werkgeversvereniging AWVN bevestigt dat ook andere bedrijven nadenken over een permanente vorm van thuiswerken. 'Ze voeren hierover volop gesprekken met de ondernemingsraden', zegt AWVN-beleidsadviseur Anne Megens. 'Het gaat met name over hybride vormen van thuiswerken. Deze maken het na de coronacrisis makkelijker om te schakelen tussen werken op kantoor en vanuit huis.' Ook uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat bedrijven verwachten dat we ongeveer een kwart meer thuis gaan werken, wat resulteert in een dag extra per week.

Lees ook | 40 procent kantoorruimte wordt overbodig

Om te voorkomen dat deze omschakeling leidt tot een verminderde productiviteit en innovatiekracht, zullen bedrijven wel beperkingen inbouwen, verwacht Megens. 'Nu al merken bedrijven dat het niet goed werkt om alleen maar op afstand te overleggen. Onder werknemers ontstaat dan een zekere thuiswerkmoeheid.' Daarom verwacht ze dat personeel voor dit soort 'creatieve processen' straks wel weer naar kantoor moet komen.

Toename leegstand

Toch zorgt meer thuiswerken niet direct tot meer leegstand. Volgens Colliers zijn de effecten van permanent meer thuiswerken pas over twee jaar zichtbaar, wanneer veel bestaande huurovereenkomsten aflopen. Maar zelfs dan zijn de gevolgen beperkt. 'De effecten zullen tegen die tijd onder meer gedempt worden door de groei van kantoorwerkers', zegt Robert Kok van Colliers International. Dat komt doordat ons land zich steeds verder ontwikkelt tot een dienstenland.

In november start ons nieuwe BNR-programma Slimme Koppen. Hierin zijn we op zoek naar creatieve oplossingen. De eerste gaat in op hoe we het thuiswerken leuk houden en het teamgevoel erin houden. Heb jij hier nou een briljant idee voor: mail het naar slimmekoppen@bnr.nl. De 2 beste ideeën mogen hun plan in de uitzending komen pitchen aan VodafoneZiggo-directeur Jeroen Hoencamp.

Dinsdagochtend om 6:00u hoor je in BNR De Ochtendspits Thomas Mulder, hr-directeur van VodafoneZiggo, en Anne Megens van werkgeversvereniging AWVN. Om 7:00u hoor je Robert Kok, directeur kantoren bij Colliers International en Fabrice de Waal, CEO van de DDW Group.

Hoofdkantoor van fusiebedrijf VodafoneZiggo
Hoofdkantoor van fusiebedrijf VodafoneZiggoANP Xtra / Bas Czerwinski

Football news:

20 patronen van tijden van de Tweede Wereldoorlog gevonden op basis van de Roma
Zidane Ob 1:2 met Alaves: de start van de wedstrijd is de slechtste voor Real Madrid in het seizoen. We hebben geen stabiliteit over de 7 overwinningen van de club in 14 wedstrijden van het seizoen in alle competities.Ik heb hier geen verklaring voor. Vandaag wisselden we goede periodes af met slechte. Wanneer de tegenstander scoort in de derde minuut, wordt alles erg moeilijk. Dit is onze huidige realiteit
Een duidelijke straf! Oh, mijn God. Ramos en Carvajal op de val van Hazard in de wedstrijd met Alaves
Marcelo werd aan het haar getrokken, het was nodig om een 11-meter schot te plaatsen. Er was geen straf op Hazard
Favre Pro 1:2 met Keulen: ze zaten in de verdediging en Borussia had te veel haast. Er waren weinig kansen dat de coach van Borussia Dortmund Lucien Favre de wedstrijd tegen Keulen goed organiseerde. Ze deden de verdediging en deden het goed. We waren een beetje ongeduldig en soms te snel om te handelen
Real Madrid gaf toe na een fout van Courtois op een pas. Forward Alaves scoorde in een leeg net (Real Madrid keeper Thibaut Courtois maakte een productieve fout in de La Liga wedstrijd met Alaves) de Belg probeerde onder druk van forward Lucas Perez zijn partners in het midden van het veld een pas te geven. De bal werd onderschept door Alaves striker Joselu, die in een leeg net scoorde
Voormalig Chelsea middenvelder Ramirez kan zijn carrière beëindigen. De 33-jarige speler en Palmeiras beëindigden contract