De Zuid-Soedanese president Salva Kirr heeft oud-rebellenleider Riek Machar zaterdag tot zijn vicepresident benoemd. De twee gingen donderdag akkoord met de vorming van een eenheidsregering, waarmee mogelijk de zesjarige burgeroorlog in het land definitief ten einde komt.

Zuid-Soedan werd in 2011 onafhankelijk van Soedan. Twee jaar later ontstond een burgeroorlog, nadat president Kirr zijn toenmalige vicepresident Machar ontsloeg vanwege de onderlinge verschillen tussen de stammen waartoe zij behoren.

Macher richtte na zijn ontslag de grootste rebellenfractie op. In de daaropvolgende jaren kwamen in het conflict naar schatting 400.000 personen om het leven. Ook sloeg een derde van de bevolking op de vlucht.

Machar vluchtte zelf in 2016 het Afrikaanse land uit en keerde pas terug nadat er een vredesovereenkomst op tafel lag. Het akkoord werd in 2018 ondertekend. Daarin werd onder meer een wapenstilstand afgesproken en de komst van een overgangsregering met Machar als vicepresident.

De eenheidsregering die was beloofd, moest in eerste instantie vóór 12 november gevormd zijn. De deadline werd echter verschoven naar 22 februari. Donderdag maakten Machar en Kirr bekend dat er een eenheidsregering gaat komen. Ook zijn er nieuwe kabinetsleden aangewezen.