Netherlands

VS vestigen nieuw record van 80.000 besmettingen op een dag

Welkom in een nieuw blog

In dit blog houdt NRC zaterdag de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen bij rondom de coronacrisis. Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

Lees hier het blog van vrijdag terug

Een zorgmedewerker rust uit op de vloer bij een intensive care-afdeling in het ziekenhuis Casal Palocco in Rome. Foto Alberto Pizzoli/AFP

VS vestigen nieuw record van 80.000 coronabesmettingen op een dag

In de Verenigde Staten zijn bijna 80.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld in een periode van 24 uur, een nieuw record in het land. Dat schrijft AFP op basis van cijfers van Johns Hopkins University in Maryland.

Tussen 20:30 uur op donderdagavond en hetzelfde tijdstip op vrijdagavond aan de Amerikaanse oostkust zijn 79.963 nieuwe gevallen gerapporteerd. Het vorige record dateerde van 16 juli, toen ruim 77.000 nieuwe gevallen werden gemeld tijdens een golf van besmettingen in de VS die vooral de zuidelijke ‘sun belt’ trof.

Het totale aantal gevallen van Covid-19 in de Verenigde Staten is bijna 8,5 miljoen, het hoogste cijfer ter wereld. Ongeveer 224.000 mensen zijn overleden. Het wereldwijde record van het hoogste aantal gevallen op één dag staat op naam van India, dat op 17 september 97.894 besmettingen meldde.

Het record in de VS heeft te maken met een nieuwe golf van coronabesmettingen in het land, waarbij vooral noordelijke staten en staten in het Midwest brandhaarden zijn. In 35 van de vijftig staten nemen de aantallen besmettingen toe. Veertien staten vestigden vrijdag nieuwe records voor aantallen nieuwe gevallen op een dag.

Het aantal sterfgevallen loopt de laatste dagen ook op, maar ligt met tussen 700 en 800 per dag onder de pieken van meer dan tweeduizend doden per dag die in april werden gemeld.

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Alex Azar schreef de toename van het aantal gevallen toe aan het gedrag van individuele burgers. Volgens hem zijn bijeenkomsten bij mensen thuis een belangrijke oorzaak van de verspreiding van het virus, meldt Reuters.

President Donald Trump zei donderdagavond tijdens het verkiezingsdebat met zijn tegenstander Joe Biden dat de Verenigde Staten „de bocht omgaan” wat het coronavirus betreft, een verzekering die op gespannen voet staan met de oplopende besmettingscijfers. Volgens Azar wilde Trump Amerikanen hoop geven in afwachting van een vaccin.

Voetgangers lopen dinsdag met mondkapjes op straat in Manhattan, New York. Foto Spencer Platt / Getty Images / AFP

Football news:

Een prestonspeler die twee keer de genitaliën van een tegenstander aanraakte werd gediskwalificeerd voor drie wedstrijden voor agressief gedrag
Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus
Kovid speelt het Letse Kampioenschap: het team kreeg slechts 8 personen (maar nog steeds niet afgemaakt)
Gerard Pique: we hopen allemaal dat Messi zal verblijven in Barca
Agent van het coronavirus vanaf het begin: ik voel me prima. Een test is een test
Barcelona heeft in principe overeenstemming bereikt met de spelers om de salarissen te verlagen. De club zal 122 miljoen euro besparen
Barca presidentskandidaat farre: we moeten Neymar terughalen. Hij wil ook