De Waalse derby tussen Standard Luik en Charleroi én de Antwerpse derby tussen Beerschot en Antwerp FC zijn zondag ontsierd door supporters. In Luik kwam een groep supporters in de slotfase het veld op, terwijl in Antwerpen een supporter vanaf het veld vuurwerk naar het uitvak gooide.

Na de 3-0 van Charleroi in de 57e minuut gooiden fans van Standard vuurwerk, rookbommen en vuurpijlen het veld op en beide teams werden naar binnen gestuurd. Na een onderbreking van vijf minuten keerden beide ploegen weer terug. Toen er in de slotfase wederom met vuurwerk werd gegooid, vond de arbiter het genoeg.

Na het laatste fluitsignaal betraden tientallen fans van Standard het veld, uit onvrede met het resultaat van de derby. Standard staat dertiende, Charleroi is de nummer vier van de Jupiler Pro League.

Eerder op de dag werd het duel tussen Beerschot en Royal Antwerp FC al ontsierd door een toeschouwer die het veld op rende en een stuk vuurwerk in het uitvak gooide. De man, die zwarte handschoenen en een bivakmuts droeg, werd daarna overmeesterd door beveiligers. De scheidsrechter legde de wedstrijd even stil zodat de man kon worden afgevoerd.

"De beelden van zowel de Antwerpse derby als de Waalse klassieker zijn een echte schande", zei CEO Pierre François van de Pro League. "Dat een deel van de toeschouwers nog steeds geen gehoor wil geven aan herhaaldelijke oproepen van de Pro League én hun eigen clubs, is onbegrijpelijk. Wij verontschuldigen ons voor de taferelen die zich vandaag afgespeeld hebben."

Veel landen hebben sinds de terugkeer van fans na de uitbraak van COVID-19 te maken met een toename van supportersgeweld. Ook in Nederland zijn al meerdere wedstrijden stilgelegd omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid door fans. In Frankrijk werd al meermaals een duel gestaakt omdat een speler bekogeld werd vanaf de tribune.

Een supporter van Beerschot wierp vuurwerk in het volle uitvak van Antwerp.

Een supporter van Beerschot wierp vuurwerk in het volle uitvak van Antwerp.
Een supporter van Beerschot wierp vuurwerk in het volle uitvak van Antwerp.

Een supporter van Beerschot wierp vuurwerk in het volle uitvak van Antwerp.

Zirkzee belangrijk voor Anderlecht

Joshua Zirkzee heeft zondag met een goal en een assist een belangrijk aandeel gehad in de 3-2-thuiszege van Anderlecht op Zulte-Waregem.

Zirkzee tekende in de 27e minuut voor de 1-1 in het Lotto Park, twee minuten nadat Zinho Gano Zulte-Waregem op voorsprong had gezet. Voor de speler van Jong Oranje is het zijn zevende competitietreffer van het seizoen.

In de tweede helft was het Lior Refaelov die Anderlecht de overwinning bezorgde. De Israëliër hielp de thuisploeg na een uur spelen aan een voorsprong en maakte er een kwartier voor tijd, na een assist van Zirkzee, ook 3-1 van. Zulte-Waregem kwam niet verder dan de aansluitingstreffer van Jelle Vossen.

Anderlecht nestelt zich door de zevende overwinning van het seizoen in de subtop. De Belgische recordkampioen staat met 28 punten op de vierde plaats, achter Royale Union Saint-Gilloise (37), Antwerp en Club Brugge (beide 33).

Bekijk de uitslagen, de stand en het programma in de Jupiler Pro League