Netherlands

Wie in Amersfoort woont, moet straks 30 km reizen voor de spoedapotheek

Conflict Zorgverzekeraars staakten begin september plotseling het contract met een spoedapotheek in Amersfoort. De apotheek gaat naar de rechter.

Huisartsen en apotheken in de regio Amersfoort kregen op 7 september een onverwachte brief. Zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid meldden daarin per 1 januari hun contract te staken met Dienstapotheek Eemland, die in het Amersfoortse ziekenhuis Meander Medisch Centrum een locatie huurt. Patiënten in de regio kunnen ’s avonds en in het weekend in deze spoedapotheek terecht.

Het besluit is „niet lichtzinnig genomen”, aldus de zorgverzekeraars, die opmerken dat de maatregel „enkel in zeer bijzondere situaties” wordt ingezet. „Over de inhoudelijke reden kunnen wij helaas, mede gezien de privacy van betrokkenen, geen uitspraken doen.” De kans is groot dat door het besluit de apotheek dichtgaat. Open houden is mogelijk, maar dan moeten patiënten zelf hun nota’s betalen en daarna indienen bij hun zorgverzekeraar. Door extra administratie zullen de kosten hoger zijn.

Het besluit is Dienstapotheek Eemland rauw op het dak gevallen. Die spant nu een kort geding aan tegen Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid om dit ongedaan te krijgen.

Sinds 2003 levert de apotheek in Amersfoort en omgeving spoedzorg. Als de reguliere apotheken sluiten, opent de Dienstapotheek, een samenwerkingsverband van 33 regionale apotheken. Grofweg 350.000 mensen uit de regio kunnen dan toch aan medicijnen komen.

Volgens het bestuur van Dienstapotheek Eemland functioneert die naar „volle tevredenheid”, zegt beheerder Carolina Huizinga-Arp. Waarom worden de contracten dan niet verlengd?

Nederland telt zo’n zeventig spoedapotheken. Elk heeft een contract met minstens twee zorgverzekeraars: één landelijke en één regionale. Contracten worden weleens beëindigd, maar doorgaans met wederzijdse goedkeuring. „Zelden”, aldus apothekersorganisatie KNMP, zegt een zorgverzekeraar een contract met de dienstapotheek abrupt op.

Het contract van Eemland met Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid omvat een tarief, wat tot stand is gekomen na onderhandelingen over een begroting. Apotheken uit Amersfoort, Barneveld, Bunschoten, Hoevelaken, Leusden, Scherpenzeel, Soest, Voorthuizen, Woudenberg verwijzen buiten openingstijden door naar Dienstapotheek Eemland.

Lees ook:Voor een pil naar Amsterdam (2012)

Het gedoe tussen apotheek en verzekeraars begon tijdens de eerste lockdown, volgens het bestuur van Dienstapotheek Eemland. Meander Medisch Centrum stopte aan het begin van de eerste coronagolf in Nederland goeddeels met reguliere zorg. Dienstapotheek Eemland was tijdelijk niet bereikbaar voor patiënten. Zij haalden hun recepten niet langer bij de balie af, maar kregen ze per koerier thuisbezorgd.

Aan zo’n bezorgservice hangt een prijskaartje. De kosten liepen op, volgens het Eemlandbestuur. Kosten die normaal in een heel jaar gemaakt werden, dreigden nu in een paar maanden te worden gemaakt. Zilveren Kruis trok de gemaakte bezorgkosten in twijfel, volgens Huizinga-Arp. De zorgverzekeraar vond ze exorbitant hoog en suggereerde dat die kosten ten onrechte gemaakt zouden zijn, zegt de apotheekbeheerder. „Terwijl wij er alles aan deden om zorg beschikbaar te houden.”

Ook op ander vlak ruzieden de partijen. Waren de jaarlijkse tariefonderhandelingen „slechts een formaliteit”, nu vond Zilveren Kruis, volgens Huizinga-Arp, de kostenraming van de spoedzorg een groot probleem.

De contractbeëindiging heeft in de regio veel onrust gewekt. Waar moet een moeder uit Bunschoten-Spakenburg ’s avonds nu met haar zieke kind terecht, vraagt Frank Rieter zich af. Hij is apotheker in Leusden en verwoordt de zorg van de ACE, de apothekerscoöperatie achter de Dienstapotheek. Ga je naar Utrecht? Harderwijk? Daar staan de meest nabije spoedapotheken, zegt hij, maar dat is ruim dertig kilometer verderop. De apothekerscoöperatie stuurde vorige week een brief aan de burgemeesters van Amersfoort, Barneveld, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Nijkerk, Scherpenzeel: „Er ontstaat simpelweg een witte vlek in de acute zorgverlening.”

Klopt dat? Volgens Zilveren Kruis niet. Een woordvoerder: „Ik wil benadrukken dat we in gesprek zijn met een andere partij over een nieuw contract.”

Maar dat is buiten de regio, vermoedt de ACE. Volgens haar brief aan de burgemeesters lopen „al sinds twee jaar” gesprekken tussen Zilveren Kruis en de spoedapotheek in Utrecht. Zilveren Kruis wil „tot de handtekening is gezet” weinig kwijt over de partij waarmee het onderhandelt. Een spoedapotheek in Amersfoort is óók een optie, zegt de woordvoerder.

Wat de apothekers in de regio Amersfoort ook stoort is dat de zorgverzekeraar niet duidelijk maakt waarom het contract niet voorzet. Eemland zelf en de apothekers hebben geen flauw idee. Het conflict begon met de bezorgkosten, maar dat is niet genoemd als reden. In de brief die ze begin september ontvingen, werd het gebracht als een dienstmededeling, zegt Rieter. „Geen reden, niks. We tasten volkomen in het duister.”

Waarom Eemland dicht moet? „Ik vind het niet netjes dat naar buiten te brengen”, zegt de woordvoerder van Zilveren Kruis. „Dat brengt de apotheek in diskrediet.” Na enig aandringen: dienstapotheek Eemland „gaf onvoldoende inzicht in haar boekhouding”, ook nadat Zilveren Kruis daar herhaaldelijk op had aangedrongen.

Onzin, vindt het Eemlandbestuur. Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid hebben de jaarstukken en onderbouwing van de extra bezorgkosten ontvangen, zegt Huizinga-Arp.

Patiënten moeten ook buiten de reguliere openingstijden van apotheken verzekerd zijn van goede farmaceutische zorg, vindt apothekersorganisatie KNMP, en het is de taak van zorgverzekeraars daarin te voorzien. „Wij houden de ontwikkeling in de regio Eemland nauwlettend in de gaten”, aldus KNMP.

Football news:

Vaticaan op Maradona: de paus herinnert zich hem in gebed en herinnert zich hun ontmoetingen met liefde
Flick ongeveer 3:1 met Salzburg: erg blij met de voorstelling van Bayern. Neuer-world-class goalkeeper-Bayern Coach Hans-Dieter flick somde de resultaten van de Champions League wedstrijd met Red bull Salzburg op
Tyson over Maradona: we werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend ... Voormalig wereldkampioen boksen Mike Tyson reageerde op het nieuws van de dood van de legendarische Argentijnse voetballer Diego Maradona. De hand van God heeft ons verlaten. In 1986 wonnen we allebei onze eigen kampioenschappen. We werden vaak vergeleken. Hij was een van mijn helden en een vriend. Ik had veel respect voor hem. Hij zal zeer gemist worden twitterde Tyson. Maradona overleed op 25 November op 60-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Gouden bad, Bengaalse tijgers en een stel Auto ' s. Tyson was de rijkste atleet ter wereld, maar slaagde erin bijna $ 700 miljoen uit te geven
De afscheidsceremonie met Maradona vindt plaats in het presidentieel paleis en duurt 48 uur. Verwacht wordt dat 1 miljoen bezoekers de ceremonie van afscheid nemen van de overleden ex-speler van het nationale team van Argentinië Diego Maradona zal worden gehouden in het Casa Rosada Paleis-de officiële residentie van de President van Argentinië. Het evenement duurt 48 uur. Er worden ongeveer 1 miljoen mensen verwacht om de ceremonie bij te wonen. = = Clubcarrière = = Maradona speelde voor Boca juniors. (1981 - 1982, 1995 - 1997) Barcelona (1982-1984) en Napoli (1984-1991). Van 2008 tot 2010 was hij coach van het Argentijnse nationale team. In 1986 won Maradona de wereldbeker die in Mexico werd gehouden. Hij werd de beste speler van dat toernooi. In de finale van het wereldkampioenschap voetbal 1986 maakte Maradona een dubbele wedstrijd tegen Engeland (2:1). De prestaties van de aanvaller in dat spel werden later bekend als de Hand of God enGoal of the century. * Maradona won ook twee keer het Italiaanse kampioenschap met Napoli. De wereld neemt afscheid van Maradona. Zelfs de Britten vergaten de Hand van God en erkenden de grootheid van de legende
Bruno, Sancho, Tadic en Gozens zijn de deelnemers voor de beste speler van de week in de Champions League.De UEFA heeft de deelnemers aangewezen voor de beste speler van deze week in de Champions League. = = = Manchester United = = = Bruno Fernandes (2 goals tegen Istanbul), Borussia winger Jaydon Sancho (goal en assist tegen Brugge), Atalanta defender Robin Gozens (goal tegen Liverpool) en Ajax middenvelder Dusan Tadic (2 assists tegen Midtjylland). U kunt hier stemmen. Bayern en city spelen al in de Champions League. Wie is er al bij hen, en wie is in stap?
Khabib reageerde op de dood van Maradona, een van de grootste. Miljoenen houden van voetbal vanwege het
Gasperini op 2:0 met Liverpool: dit is ongelooflijk. Atalanta speelde hun voetbal, Atalanta Head coach Gian Piero Gasperini deelde zijn emoties van de overwinning op de LiverpoolLeague of champions. Toen ik in Genua werkte, hadden ze het altijd over winnen hier in 1992 (de club uit Genua versloeg Liverpool op de weg in de 1/4 finale van de UEFA Cup met een score van 2:1-ca. Sovsport). En dus lukte het me om het met Atalanta te doen