Netherlands

Zes aanhoudingen rond pro-Palestijnse demonstratie in Den Haag

DEN HAAG - De politie heeft zaterdagmiddag zes mensen aangehouden rond de verder rustig verlopen pro-Palestijnse demonstratie op het Malieveld in Den Haag. Vijf mannen van 16 tot 28 jaar gooiden na afloop op de Koekamp met stenen naar de politie en werden gearresteerd voor openlijke geweldpleging. Eerder op de middag werd een 26-jarige man aangehouden omdat hij een agent had geslagen en getaserd.

In Den Haag kwamen zaterdag honderden mensen samen bij verschillende pro-Palestijnse betogingen. Op het Malieveld verzamelde zich de grootste groep, van ongeveer vijfhonderd mensen. Ze hadden vlaggen bij zich en er werd geluisterd naar toespraken. Onder de sprekers was onder meer Tunahan Kuzu van DENK.

De demonstratie verliep rustig, maar aan het eind van de bijeenkomst op het Malieveld moest de politie toch ingrijpen. Toen een groep van ongeveer tweehonderd mensen vanaf het Malieveld richting het centrum liep, kwam de politie in actie met busjes en paarden. Agenten met helmen en schilden vroegen de aanwezigen naar huis te gaan en probeerden te voorkomen dat de actievoerders richting de binnenstad gingen. Een aantal personen gooiden stenen naar de politie. De vijf verdachten van 16 tot 28 jaar uit Den Haag, Maassluis en Waddinxveen zijn daarna aangehouden.

Agent getaserd en geslagen

Een 26-jarige man uit Woudenberg is aangehouden, nadat hij een agent verwondde. De man begon een discussie met de demonstranten op het Malieveld. Toen de politie hem daarop aansprak, sloeg hij een agent in het gezicht en taserde hij de agent op zijn veiligheidsvest. De agent raakte gewond door de klap. Bij de arrestatie van de man werd pepperspray gebruikt.

Ook op het Plein kwamen zaterdagmiddag zo'n tweehonderd mensen bijeen. Ze hadden vlaggen en spandoeken bij zich met teksten als: 'Free Palestine, end the occupation' en 'Palestine is love'. Ook op de Hofplaats kwam zaterdagmiddag een groep mensen bij elkaar om te demonstreren.

Geweld tussen Israël en Palestijnen

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is een week geleden opgelaaid. Dat gebeurde na de dreigende uitzetting van gezinnen uit een Arabische wijk in Oost-Jeruzalem. Die gezinnen moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Er is voor de vijfde nacht op rij over en weer geschoten.

Football news:

Schotland coach Clarke: er waren veel goede momenten tijdens de groepsfase, maar geen punten gescoord
Engeland is de meest saaie groep winnaars in de geschiedenis. Twee doelpunten waren genoeg! En op het WK werden de Italianen ooit de eerste met één
Dalic - aan de fans na het bereiken van de Euro Play-offs: u bent onze kracht, en wij zullen uw trots zijn
Modric werd de jongste en oudste doelpuntenmaker in Kroatië bij de Euro
Tsjechische coach Shilgava: We kwamen uit de groep en vochten met Engeland voor de eerste plaats. We kregen wat we wilden
Gareth Southgate: Engeland wilde de groep winnen en blijven spelen op Wembley-en het is gelukt
Luka Modric: als Kroatië zo speelt, zijn we gevaarlijk voor iedereen