Netherlands

Zo ga je wijs om met mensen die altijd in de slachtofferrol kruipen

Of het nou een vriendin, collega of oom is: iedereen kent wel iemand die ervan overtuigd is dat het universum zich tegen hem of haar heeft gekeerd. Het zijn mensen die iets teveel op hun gemak zijn in de slachtofferrol. Dat kan voor jou knap vermoeiend zijn. 

Eerlijk is eerlijk: op z’n tijd een flink potje zeuren kan heerlijk zijn. Degene die altijd in de slachtofferrol kruipt neemt echter geen verantwoordelijkheid voor haar problemen. Bovendien verwacht ze altijd een luisterend oor wanneer wéér alles (‘Zie je nou wel, ze moeten altijd mij hebben’) misgaat. Ondertussen heeft iedereen z’n eigen sores en kun je iemand die zich om de haverklap meldt met een klaagzang daar niet altijd bij hebben.

Energiezuigers

Die slachtofferrol-spelers zijn energiezuigers. Als een vampier zuigen ze alle levenslust uit je met hun dramatische inborst en hang naar aandacht. Het enige wat je kunt controleren, is hoe je hier zelf mee omgaat. Daarom: 3 tips om te dealen met mensen die onterecht en vaak in een slachtofferrol kruipen.

1. Stel empathische en heldere grenzen
Natuurlijk wil je een luisterend oor bieden, maar je kunt nou eenmaal niet op speed dial staan bij de minste of geringste tegenslag. Je bent niemands therapeut. Als iemand in je leven constant het slachtoffer speelt, is het zaak om duidelijk te maken dat je aan zijn/haar kant staat, maar er niet áltijd voor iemand kunt zijn (want je hebt immers zelf ook een leven). Met lichaamstaal kun je duidelijk maken dat je niet de tijd hebt een uur lang te luisteren hoe iemand klaagt over iets waar jij niks aan kunt veranderen. Dit is een goed moment om oogcontact te vermijden en je armen over elkaar te slaan als vette hint dat je nu even geen tijd (of zin) hebt.

2. Het 3 minuten-belletje
Het 3 minuten-belletje gaat ongeveer zo: Je luistert kort, vertelt dan je vriend of familielid ‘ik steun je, maar ik kan maar een paar minuten luisteren als je dezelfde problemen herhaalt. Misschien kun je een therapeut vinden die je verder kan helpen’. Dat klinkt misschien even hard, maar is iets waar jullie je uiteindelijk allebei beter door voelen.

3. Zeg ‘nee’ met een lach
Om iemand af te kappen vóór de monoloog begint, moet je snel en effectief zijn. Als je een collega naar adem ziet happen terwijl je weet dat ze nu 45 minuten van wal steekt over het feit dat ze nog steeds geen promotie krijgt, zeg je: ‘Nope. Ik kan nu even niet praten.’ Ken je diegene niet zo goed en is een beleefdere toon op z’n plaats? Zeg dan: ‘Ik hoop het allerbeste voor je, maar ik heb een deadline dus moet me even concentreren.’ Bij vrienden en familie kun je kort je medeleven tonen en dan overgaan op een onderwerp, zodat je geen ruimte geeft voor de klachtenregen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Pure wow. | Beeld: iStock

Football news:

Tuchel besteedde veel tijd aan tactieken en sprak met alle Chelsea spelers tijdens de eerste training
Ibrahimovic sprak zich na een botsing met Lukaku uit: In de wereld van Zlatan is er geen plaats voor racisme.AC Milan striker Zlatan Ibrahimovic sprak zich uit na de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen Inter
Milan verdediger Musacchio is geslaagd voor een medische in Lazio
Arsenal is een grote club in Engeland. Ødegård past in de rol van de tientallen Arteta. Holand op Martin
Klopp op Lampard ' s ontslag: Abramovich is niet de meest geduldige man ter wereld. Het is wreed om deze beslissing zo vroeg te nemen
Berbatov op Suarez: Barcelona toonde gebrek aan respect en betaalt ervoor. Luis zal wel dood gaan van het gelach van voormalig Manchester United striker Dimitar Berbatov heeft hooghartig gesproken over Letico Madrid voorwaarts Luis Suarez. Luis Suarez is een auto. Kijk, met hem, Attico leidt de standings, komt van 7 punten met twee wedstrijden over. Suarez moet nu sterven van het lachen. Ik ben erg blij met de manier waarop de dingen zijn gelopen, want Barcelona heeft hem slecht behandeld. Dat is niet de manier om te gaan met een van de belangrijkste spelers in de afgelopen jaren. Barcelona was respectloos en nu betalen ze de prijs voor het laten gaan van Suarez. Ik ben er zeker van dat Luis er geen spijt van heeft dat hij wegging, omdat hij geniet van voetbal op Letico vertelde Berbatov Betfair. Suarez heeft 12 goals gescoord in 15 La Liga games voor Attico en deelt de top goalscoring positie met Sevilla forward Youssef en-Nesiri, die hetzelfde aantal goals heeft gescoord in 19 wedstrijden van het toernooi
In de omgeving van Messi ontkennen dat de speler en zijn familieleden Frans leren