Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Zoetwaterdolfijnen Amazonegebied bezwijken door extreme hitte

Door onze nieuwsredactie

Extreme hitte in het Braziliaanse Amazonegebied heeft vermoedelijk tientallen zoetwaterdolfijnen het leven gekost. Volgens het onderzoeksinstituut Mamirauá zijn de voorbije dagen in Lago Tefé al meer dan honderd dode dieren aangetroffen.

De deskundigen gaan ervan uit dat de hoge temperaturen en de langdurige droogte in het gebied een belangrijke rol hebben gespeeld, al moet de precieze doodsoorzaak nog worden vastgesteld. In het meer is onlangs een watertemperatuur van ruim 39 graden gemeten.

Het enorme en kwetsbare natuurgebied in het noorden van Brazilië heeft momenteel ernstig te lijden onder een gebrek aan regen. Veel rivieren voeren aanzienlijk minder water aan dan gemiddeld in de afgelopen jaren. De normale periode van droogte wordt nu extra versterkt door het klimaatfenomeen El Niño.

De Amazonedolfijnen zijn de grootste rivierdolfijnen. Ze kunnen 2 tot 2,5 meter groot worden en 185 kilo wegen. "Deze rivierdolfijnen staan bloot aan tal van bedreigingen, zoals de gevolgen van waterkrachtcentrales, kwikverontreiniging en menselijk ingrijpen. En nu zijn deze zoetwaterdolfijnen ook nog eens het directe slachtoffer van de klimaatproblematiek", lichtte Mariana Paschoalini Frias van het Wereld Natuur Fonds (WWF) toe. "We moeten zo snel mogelijk maatregelen nemen om de dieren te redden en onderzoek doen voor de langere termijn."

Lees meer over:

Brazilië Dieren