Netherlands

„Zonder extra maatregelen stevent Nederland af op zorginfarct”

Verpleegkundigen en verzorgenden willen strengere maatregelen tegen het coronavirus, omdat Nederland anders afstevent op een „zorginfarct.” Ook met teruglopende ziekenhuisopnames blijft de situatie kritiek.

In een brief richtte Gerton Heyne, voorzitter van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), zich donderdag tot de verantwoordelijke ministers en premier Mark Rutte. „Elke dag dat we langer wachten met ingrijpen, brengt ons dichter bij een zorginfarct. Dat betekent dat zorg op grote schaal niet meer, of met onvoldoende kwaliteit, kan worden geleverd.”

De druk neemt volgens de beroepsvereniging met de dag toe. „Het water staat 350.000 verpleegkundigen en verzorgenden tot aan de lippen.” Uit een peiling van V&VN onder ruim 13.000 zorgmedewerkers bleek dat 85 procent van hen wil dat het kabinet ingrijpt.

Heyne schetst in zijn brief aan het kabinet een somber beeld: „Spoedeisende hulpposten sluiten, omdat de doorstroming van patiënten stokt. Ambulances rijden rondjes, omdat ze patiënten niet kwijt kunnen. Het aantal ziekenhuisopnames en ic-patiënten zit nog altijd op de lijn van het meest gitzwarte scenario.”

Tegenover de enorme toestroom van patiënten staat volgens Heyne een groeiend tekort aan zorgmedewerkers. Uit cijfers blijkt dat tussen juli en september gemiddeld per dag 60.000 medewerkers niet inzetbaar waren. „Inmiddels is de nood zo hoog dat zieke medewerkers wordt gevraagd om toch te komen werken. Dat is onveilig en maakt het probleem alleen maar groter.”

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg noemde de bescheiden stijging van het aantal ziekenhuisopnames van de laatste twee dagen donderdag nog een „gunstige ontwikkeling.” Ziekenhuizen hebben hierdoor volgens hem wat ademruimte gekregen. „Dat biedt de mogelijkheid om patiënten zo goed mogelijk te spreiden.”

Volgens Heyne is dat te kort door de bocht. „Het gaat om meer dan de ziekenhuizen: denk aan de thuiszorg en verpleeghuizen. Daar gaat het nog zeker niet goed”, zei hij donderdag in het programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. Hij wees er daarnaast op dat coronapatiënten ook na hun ziekenhuisopname vaak nog lang zorg nodig hebben.

Premier Rutte sloot woensdag tijdens het debat in de Tweede Kamer extra maatregelen gericht op een snellere daling van de curve niet uit. „Als je de remweg wilt versnellen, kom je bij maatregelen uit die waarschijnlijk verder gaan dan in maart.”

Ziekenhuizen België luiden noodklok

In België roepen de ziekenhuizen de autoriteiten op het land verder stil te leggen vanwege het coronavirus. Dat kan het verschil maken „tussen leven en dood van onze medeburgers en onze naasten”, schrijven de koepelorganisaties die samen alle Belgische ziekenhuizen vertegenwoordigen.

De ziekenhuizen waarschuwen dat als de maximumcapaciteit van de intensivecareafdelingen overschreden wordt er keuzes zullen moeten worden gemaakt. De oproep komt aan de vooravond van een nieuwe bijeenkomst van de Belgische (deel-)regeringen.

Football news:

Anton Ferdinand over het racistische schandaal met Terry: ik kreeg een kogel in de post. De vroegere verdediger Anton Ferdinand van West ham en Queens Park Rangers herinnerde aan het schandalige verhaal van ex-Chelsea kapitein John Terry
Manchester City heeft 19 miljoen euro aangeboden waaronder bonussen voor 17-jarige Argentijnse middenvelder Sarmiento
Rehagel is een bandiet van wie ik geen excuses aanvaard. Het verhaal van de ergste blessure in de geschiedenis van de Bundesliga
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op 24 januari plaatsvinden. Barcelona heeft de datum van de presidentsverkiezingen van de club goedgekeurd. Het evenement vindt plaats op 24 januari. Van 23 December tot 11 januari zullen de kandidaten handtekeningen verzamelen ter ondersteuning. Van 15 tot 22 januari kunnen zij een actieve verkiezingscampagne voeren. Er zijn 10 zetels beschikbaar voor de verkiezingen, waaronder die buiten Catalonië, zoals in Madrid. Barcelona heeft ook de goedkeuring aangekondigd van een overeenkomst met spelers en coaches over een loonsverlaging. Met deze maatregel kan Blaugrana dit seizoen 122 miljoen euro besparen, en er zal ook een vertraging optreden in de betaling van bonussen
Om Bayern te verslaan, moet je een bijna perfecte match spelen. Ik hoop dat hun onverslagen streep morgen eindigt ... Tijdens de wedstrijd van de 5de ronde van de Champions League ... Tegen Bayern München. We spelen tegen Bayern, niet tegen de namen. Dit is een geweldig team. De spelers die het veld zullen innemen moeten veel enthousiasme hebben om de coach te overtuigen en een plaats in de start line-up te krijgen. We weten dat belangrijke Bayern spelers in München blijven, maar het zal moeilijk voor ons zijn, ongeacht wie er op het veld is (Robert Lewandowski, Manuel Neuer, Leon Goretzka en Corentin Tolisso hebben niet naar de wedstrijd tegen Attletico - approx gevlogen. Sovsport). Onze prestatie in München was niet slecht, ondanks de nederlaag. We hadden kansen, maar de bal ging niet in het doel. Ik hoop dat dit niet weer gebeurt
Loew kan Muller, Boateng en Hummels terugsturen naar het Duitse nationale team als er veel gewonden zijn.Sommige details van de vergadering van vandaag van de Duitse nationale team coach Joachim Loew met de leiding van de Duitse voetbalbond (DFB) zijn bekend geworden. Volgens de journalist Sport1.De Florian Plettenberg besprak de mogelijke terugkeer naar het nationale team van Bayern spelers Thomas Muller en Jerome Boateng, evenals Borussia defender mats Hummels. Er wordt gezegd dat Leo nu meer geneigd is tot een dergelijke stap, maar bereid is om het alleen in speciale gevallen te nemen. Bijvoorbeeld, als een groot aantal teamspelers gewond raken. Er wordt ook gemeld dat de nederlaag tegen Spanje (0:6) in de Nations League wedstrijd niet tot de belangrijkste discussiepunten van vandaag behoorde. De Duitse voetbalbond heeft eerder een verklaring afgelegd waarin zij haar steun betuigt aan Lev en zegt dat hij het Duitse nationale team zal leiden bij het Europees kampioenschap voetbal. Het Duitse nationale team verdrinkt in de problemen. Afwijzing van Muller, Hummels en Boateng kan leiden tot een mislukking in de Euro
Nacho over de Real Madrid wedstrijd: zo worden titels niet gewonnen. Nacho Fernandez heeft gesproken over de recente voorstellingen van het team. Wij proberen goed defensief te spelen, omdat wij daar spelen winnen. De manier waarop we ons de laatste tijd gedragen... Zo worden titels niet gewonnen. We werken aan het verbeteren van alle punten waar we niet zo goed zijn. Ik had nooit gedacht dat ik ooit voor Real Madrid zou spelen, maar ik heb bijna 200 wedstrijden gespeeld. Ik ben gelukkig en ik ben waar ik wil zijn. Ik verwacht niets meer. Ik Vecht voor de club waar ik altijd deel van heb willen uitmaken. Elke zomer zijn er aanbiedingen, maar ik herhaal dat ik hier gelukkig ben zei Nacho