Norway

Alarmgiganten bruker korona-dugnad for å selge: – Eier dere ikke skam?

Inne på Verisure Partners egen Facebook-side oppfordrer daglig leder til å bruke folks velvillighet og dugnadsånd til å hanke inn alarm-salg.

De siste ukene har stadig flere Facebook-grupper blitt opprettet. Enten for lærere som ønsker hjelp og tips til hvordan de skal bistå elevene, eller folk som trenger hjelp til handling, levering av varer, snømåking eller andre ting som kan være vanskelig om man er i isolasjon eller karantene.

Verisure Partner, et av Norges største alarmselskap, så nytten av det umiddelbart.

– Eier dere ikke skam?

Nettavisen har fått tilgang på innlegg inne på selskapets private Facebook-gruppe for selgere i selskapet. Der skriver en daglig leder:

– I Lofoten er det opprettet en Korona-Facebook-gruppe for de som kan hjelpe og de som trenger hjelp, skriver han.

– Denne deltar vi lokalt i. Tenk deg for en god reklame at en Verisure Partner kommer gratis på døren til deg og hjelper deg i en vanskelig situasjon. Kanskje nettopp denne personen også trenger alarm, blir interessert i alarm, eller kommer til å kjøpe alarm når denne krisen er over, skriver han.

Klikk på bildet for å forstørre. Daglig leder forteller hvordan selgerne skal gå frem i koronatider.

Daglig leder forteller hvordan selgerne skal gå frem i koronatider.

Umiddelbart etter kampanjen var satt i gang kom det reaksjoner på Verisures åpne Facebook-side fra sinte kunder.

– Eier dere ikke skam? I disse koronatider når alle blir bedt om å holde seg hjemme, så går dere dør til dør for å selge alarmtjenester? skriver en mann.

En annen mann skriver: Hva er det dere driver med? Sender frø-huer på døren i disse dager for å selge dere inn?

Selskapets egne selgere reagerte også på innlegget fra den daglige lederen. En kvinnelig selger skriver følgende på deres interne Facebook-gruppe:

– Dog føler jeg at det er litt skummelt fordi det fort kan bli litt sleipt, hvis kunden føler seg presset til å kjøpe fordi man får hjelp. Bare en tanke, skriver hun.

Nettavisen har fått opplysninger om at denne kampanjen har foregått flere steder i landet.

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Forbrukertilsynet: – Helt spesielt

Bare for noen måneder siden varslet Konkurransetilsynet gebyr på 1,2 milliarder kroner til Verisure og Sector Alarm for ulovlig samarbeid som kan ha gått utover kundene.

Nettavisen tok kontakt med Forbrukertilsynet om praksisen.

– Det er klart at dette er en problemstilling vi ikke har hatt noen sak på tidligere, så det er vanskelig å peke på tidligere praksis, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukertilsynet.

Klikk på bildet for å forstørre. Frode Elton Haug

KLAR BESKJED: Juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukertilsynet ber dørselgere være ekstremt oppmerksom på smittefaren. Foto: Kimm Saatvedt

Han kommer likevel med to klare advarsler til selgerne.

– Det er en klar regel om at det er ulovlig for en dørselger å ikke ta nei for et nei. Får du tydelig beskjed om å forlate eiendommen, skal du det, sier Haug til Nettavisen.

– Dere har forståelse for at forbrukere reagerer midt i denne pandemien?

– Det er klart jeg har forståelse for det. Det å drive dørsalg og bruke slike nabogrupper hvor folk ber om hjelp - og så smette inn spørsmål om alarm, det har vi ikke noen tidligere praksis på. Men det er et forbud mot å drive markedsføring mot det som er god markedsføringsskikk. Det vil særlig være den bestemmelsen vi ville vurdert en slik sak etter, sier han.

Selv om dørselgere ikke har fått noe næringsforbud slik andre bransjer har fått, gir han klar beskjed om at de må forholde seg til myndighetenes retningslinjer.

– De som driver dørsalg nå må være ekstremt oppmerksom på smittefaren. Selvsagt vil det være mange som ikke setter pris på det nå i denne fasen, sier han til Nettavisen.

Nettavisen har sendt gjentatte henvendelser til daglig leder. Han har ikke besvart noen av våre henvendelser.