Norway

Beirut rystet av kraftige eksplosjoner

Minst ti mennesker er omkommet og mange er skadd etter at to kraftige eksplosjoner tirsdag rammet havneområdet i Libanons hovedstad Beirut.

Publisert Publisert

For mindre enn 2 timer siden

Foto: KARIM SOKHN / REUTERS / NTB SCANPIX

Minst ti omkom og mange ble skadd i to kraftige eksplosjoner i Beiruts havneområde tirsdag. Årsaken til eksplosjonene er ikke fastslått, men ifølge talsmenn for myndighetene kan de ha blitt forårsaket av brann i et lager med kjemikalier eller sprengstoff. Foto: AP / NTB scanpix

De materielle ødeleggelsene etter eksplosjonene i Beirut tirsdag, er svært store. Foto: AP / NTB scanpix

Eksplosjonene som rystet Libanons hovedstad Beirut tirsdag, skal ha blitt forårsaket av brann i et lager av sprengstoff eller kjemikalier. Minst ti mennesker omkom og ange ble skadd, blant dem disse to menene som ligger og venter på ambulanse. Foto: AP / NTB scanpix

To kraftige eksplosjoner i havneområdet i Beirut har ført til store materielle ødeleggelser i den libanesiske hovedstaden og blodige og skadde mennesker kan sees i gatene. Foto: AP / NTB scanpix

Årsaken til eksplosjonene er ikke kjent, men en video delt av det libanesiske kringkastingsselskapet LBCI viser hvordan det først stiger kraftig røyk opp fra en bygning, før en voldsom eksplosjon inntreffer.

Sikkerhetskilder opplyser til det statlige nyhetsbyrået NNA at eksplosjonene fant sted i en lagerbygning der det ble oppbevart eksplosiver. En brann skal ha vært årsaken.

Libanons tolldirektør Badri Daher opplyser til nettavisen Mulhak at eksplosjonen skjedde i en lagerbygning med kjemikalier. Det kan være forklaring på at røyken som steg opp fra stedet var rød.

Kort tid etter den første eksplosjonen, kom det nok en eksplosjon, men det er uklart om den inntraff i den samme lagerbygningen.

Mange døde

Libanons helseminister Hamad Hassan bekrefter at antallet skadde er «svært høyt» og TV-stasjonen al-Manar melder om over hundre skadde.

Libanesiske sikkerhetskilder og sykehuskilder opplyser til Reuters at sykehusene i byen har tatt imot minst ti omkomne etter eksplosjonene.

Bilder fra byen viser blodige mennesker som vandrer i gatene blant raserte husfasader og ødelagte biler, på vei til nærmeste sykehus eller helsestasjon.

Fanget i ruinene

Blant bygningene som ble rasert er hovedkontoret til det statlige elektrisitetsselskapet i Libanon. De har vært gjenstand for omfattende demonstrasjoner de siste månedene, etter gjentatte og omfattende strømbrudd som har vart i opptil 20 timer i døgnet.

En lokal nettavis melder på Twitter at det ligger skadde mennesker i ruinene av bygningen og at det etterlyses ambulanser.

Øyenvitner forteller også om store materielle ødeleggelser i bydelen Hamra, der det ligger mange butikker, spisesteder og hoteller.

Store ødeleggelser

Eksplosjonene raserte også redaksjonslokalene til avisen Daily Star , viser en video lagt ut på Twitter av en av avisens journalister.

Ifølge ubekreftede meldinger skal mange mennesker også være fanget under ruiner i bydelen Karantina, der det både er boliger, gallerier, utesteder og industri.

Det går også en motorvei forbi området, og fra denne kommer det meldinger om skadde trafikanter som ble rammet av eksplosjonen.

Hariri-attentat

Selv om de fleste meldingene så langt tyder på at den kraftige eksplosjonen i Beirut var en ulykke, spekuleres det i om den kan ha sammenheng med rettssaken etter drapet på Libanons daværende statsminister Rafik Hariri som nå går mot slutten.

Hariri og 21 andre ble drept av en kraftig bilbombe i Beirut i 2005 og fire antatte medlemmer av den sjiamuslimske Hizbollah-militsen er tiltalt in absentia.

Hizbollah nekter for å ha stått bak, men fredag kommer en FN-støttet domstol i Nederland med sin kjennelse i saken.

Football news:

Rakitic on the European super Cup: I want to make Bayern suffer
It turns out that in Italy they wrote a book about Streltsov - we were also surprised! And we found out from the author why he suddenly chose a Soviet hero
Suarez's examiner: we didn't pass questions to him. It's a lie that he can't conjugate verbs
Havertz on Barnsley's hat-trick: this is just the beginning, I want to score even more
RFU - Barnaul Dynamo: for payments for Sobolev, you need to contact Spartak
Barcelona - Suarez: Thank you for these 6 years! Player moved to Atletico
18-year-old Spartak youth midfielder Shiltsov called up to the first team (Sport24)