Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bergen må feie for egen dør

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sitt svar til meg og MDG i BA 05.09 forsøker nestleder for INP Vestland, Bjarte Helland, å forsvare at partiet ønsker å sette Norges klimapolitikk fullstendig i revers. Helland ivrer for kun å velge de klimatiltakene som er mest kostnadseffektive. Det er (minst) to problemer med denne tankegangen.

Les også

Skal man vaske et hus, begynner man der det er mest skittent

For det første sier forskerne at det trengs såpass omfattende kutt i klimagassene at vi må sette alle kluter til. Vi trenger hele bredden av klimatiltak, fra de dyre, som karbonfangst og lagring, til de billige, som å stimulere til å gå og sykle.

I tillegg er INP kategorisk imot all vindkraft, også mindre vindparker i industriområder, som er ett av de tiltakene som gir mest utslippskutt per krone. Overgang til et mer vegetarisk kosthold blir ofte latterliggjort, selv om det vil spare både lommebok og miljøet, og kan innføres med én gang.

INP forsøker også å fremstille det som om norsk forurensning er renere enn utenlandsk. Det stemmer at Norge er et relativt lite land med våre fem millioner innbyggere. Men deler vi på antall innbyggere og inkluderer utslippene fra olje- og gasseksporten vår, passerer Norge både Kina, USA og Russland som utslippsversting.

Og det er jo ikke slik at hvis man deler verden opp i grupper på fem millioner, der hver gruppe kan si at «våre utslipp er en så liten andel», at utslippene magisk forsvinner.

MDG mener det er urettferdig at Norge, som har tjent oss styrtrike på eksport av fossile brensler, skal få sitte igjen og forurense mens verdens fattigste blir skadelidende. Hvordan forventer INP at Kina skal lytte til oss når vi ber dem kutte, når vi ikke ønsker å kutte selv?

Det overrasker ikke meg at INP vil stoppe de fleste klimatiltak; de er tross alt partiet som vil trekke Norge ut av Parisavtalen. Vi går til valg på at vi skal bidra for en tryggere og grønnere fremtid, ikke skyve problemene over på andre land og fremtidige generasjoner. Et mer bærekraftig samfunn vil bli bedre å leve i, selv om det koster oss noe. Det er bare den politiske viljen det står på!

Les også

Vi har ikke tid til å krangle med klimasinker