Norway
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Blinken: Lovende framgang i Ukrainas offensiv

 • Sjojgu hevder Ukraina har lidd store tap

  Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu hevder Ukraina har mistet over 66.000 soldater og store mengder våpen siden de innledet sin offensiv for drøyt tre måneder siden. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet / AP / NTB

  Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu anslår at Ukraina har mistet over 66.000 soldater siden de innledet sin offensiv for å gjenerobre okkuperte områder.

  Ukraina har også mistet rundt 7600 våpensystemer i løpet av de siste tre månedene, sa Sjojgu tirsdag.

  – De ukrainske styrkene har ikke oppnådd sine mål i noen områder, hevder den russiske forsvarsministeren.

  Ingen av opplysningene lar seg verifisere fra annet hold, og Ukraina hevder på sin side at Russland lider store tap i krigen.

  Uavhengige kilder bekrefter at Ukraina hittil under offensiven i liten grad har lyktes med å gjenerobre russiskokkuperte områder.

  I helgen kom det imidlertid ubekreftede meldinger om at ukrainske styrker hadde brutt gjennom den første av flere russiske forsvarslinjer i Zaporizjzja-regionen.

 • Ukraina offentliggjør dødstall etter demningskollaps

  Tre måneder etter at den russisk-kontrollerte Kakhovka-demningen ble ødelagt i Sør-Ukraina, offentliggjør ukrainske myndigheter tall på ofre.

  Så langt har 32 mennesker mistet livet og 28 er skadd som følge av demningsbruddet, opplyser forsvarsdepartementet tirsdag.

  39 mennesker er fremdeles meldt savnet etter hendelsen 6. juni.

  Departementet understreker at tallet på ofre bare omfatter områder som er under ukrainsk kontroll. Over 68 prosent av områdene som ble oversvømt, er okkupert av Russland, og de reelle tallene er derfor ikke kjent.

  Ukrainske myndigheter anklaget Russland for å stå bak angrepet på demningen i den lille byen Kova Kakhovka i Kherson fylket. Det benekter Russland.

  Angrepet mot demningen førte til katastrofale oversvømmelser som ble forverret av vedvarende russiske angrep i etterkant.

  Til sammen 612 kvadratkilometer land skal ha blitt oversvømt under flommen.

 • Zelenskyj bytter ut forsvarsministeren

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, her i Helsingfors, bekrefter spekulasjonene om at landets forsvarsminister skiftes ut. Foto: Javad Parsa / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekrefter at han vil bytte ut forsvarsminister Oleksij Reznikov.

  Den ukrainske presidenten vil foreslå Rustem Umerov som erstatter. Det sier Zelenskyj i sin daglige videotale til nasjonen.

  Skiftet vil bli lagt fram for nasjonalforsamlingen denne uka, men det regnes som sannsynlig at det får støtte fra et flertall.

  Ministerbyttet omtales som den største endringen i Ukrainas forsvarsledelse siden den russiske invasjonen.

  – Oleksij Reznikov har vært gjennom mer enn 550 dager med krig i full skala, sier Zelenskyj.

  – Jeg tror departementet trenger nye måter å arbeide på og andre former for interaksjon, både med det militære og med samfunnet som helhet, fortsetter den ukrainske presidenten.

  teaser

  Zelenskyj bytter ut forsvarsministeren

 • Ukraina melder om fremgang ved Bakhmut

  Slaget om Bakhmut er ifølge det britiske forsvarsdepartementet trolig et av de blodigste i moderne militærhistorie. Bildet viser en ødelagt jeep i nærheten av byen. Foto: Libkos / AP / NTB

  Ukrainske styrker har gjenerobret nye områder ved den russisk-okkuperte byen Bakhmut øst i landet, ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet.

  Styrkene skal ha gjenerobret et område på rundt 3 kvadratkilometer ved Bakhmut, en by i Donetsk fylke som har vært åsted for det lengste slaget i krigen så langt.

  – Det innebærer at det totale området som er gjenerobret rundt byen siden begynnelsen av Ukrainas motoffensiv, er på 47 kvadratkilometer, skriver viseforsvarsminister Hanna Maljar på Telegram mandag.

  Russiske styrker tok kontroll over Bakhmut i mai etter et blodig slag som ble innledet i fjor sommer. Slaget om byen er ifølge det britiske forsvarsdepartementet trolig et av de blodigste i moderne militærhistorie.

  – Russland prøver samtidig å gjenerobre tapt territorium sør for Bakhmut ved å sette i gang motangrep, skriver Maljar.

  Viseforsvarsministeren sier også at ukrainske styrker har rykket frem ved sørfronten, der Ukraina har iverksatt en større motoffensiv i et forsøk på å bryte gjenn