Tirsdag kom tiltalen mot Donald Trump. Han forsøkte å hindre at han selv måtte gå av som president etter at de amerikanske velgerne hadde påført ham nederlag i november 2020. JONATHAN DRAKE / X00355

De neste månedene blir en enorm prøvelse for USAs politiske og juridiske system.

Publisert: Publisert:

For mindre enn 50 minutter siden

Så kom den endelig, tiltalen mot Donald Trump, den som hele verden har ventet på. I mylderet av tiltaler og søksmål mot den tidligere presidenten, er dette den største av dem alle – med god margin:

Forsøket på å hindre at han selv måtte gå av som president etter at de amerikanske velgerne hadde påført ham nederlag i november 2020.

Det er en forbrytelse mot det amerikanske demokratiet og det amerikanske folk.

Tiltalen sender USA inn i sin mest kritiske politiske periode siden borgerkrigen. Frem mot november 2024 vil valgkamp og rettsprosess blandes sammen på en måte landet aldri har sett. Og dommen mot Trump blir en dom over USAs fremtid.

Det var i november i fjor at den ganske ukjente påtalejuristen Jack Smith ble utnevnt av USAs justisminister til spesialetterforsker med to saker mot Donald Trump for øyet: Tyveriet av hemmeligstemplede dokumenter og forsøket på å omgjøre valgresultatet i 2020.

Smith har jobbet på høygir. Tiltale i dokumentsaken kom tidlig i juni. Og tirsdag kveld amerikansk tid la Smith frem sine fire tiltalepunkter mot Trump i det som blir århundrets rettssak:

Les hele saken med abonnement